For et år siden var det de færreste, der vidste, hvem Lindy Aldahl fra Støvring var. I dag er han kendt som en af de fem jyske dunke fra DR-serien ”Rigtige Mænd”, hvor han med hjælp fra en af de dersens sundhedsapostle fik byttet bajere og basser ud med salat og cykeltøj. Her fortæller Lindy Aldahl om, hvordan hans kone tilmeldte ham programmet, uden han var klar over det. Om at blive kendt som en lige så dårlig taber som Anja Andersen. Og om at sætte nye mål, som han indtil for få år siden ville have grinet ad

For halvandet år siden så hans liv markant anderledes ud: Han røg 15-20 smøger om dagen, når han gik og murede udenfor. Han drak stort set aldrig vand, hældte godt med kaffe indenbords og lod altid salaten stå, når der var aftensmad. Og så var han overbevist om, at det var rigeligt at holde sin sidst i trediverne-krop ved lige med en fodboldkamp én gang om ugen - med en god, lang tredje halvleg til at slutte af med, selvfølgelig.
Men så skete der noget i Lindy Aldahls liv: Hans kone meldte ham til et tv-program, der søgte deltagere med et glimt i øjet, humor og lidt ekstra kilo på sidebenene.
Før han fik set sig om, sad han i en lille blå negl af en bil sammen med fire andre jyske håndværkere, der ligesom ham havde hang til basser og bajere og ikke gav en hujende til for de dersens sundhedsapostle i stramt løbetøj.
Men de blev klogere, gjorde de. Eller i hvert fald sundere. Og det fandt store dele af Danmark ud af, da de mange timers optagelser blev til DR-programmet ”Rigtige Mænd”, som blev en bragende succes med over en million seere til flere af afsnittene og gjorde fem gæve jydetampe til noget nær nationale motionshelte.
Selv om det er over et år siden, det første afsnit blev vist, kan den muntre murer fra Nordjylland stadig mærke succesen. Han holder foredrag, giver interviews og bliver hyret til alverdens opgaver. For eksempel skal han stå for træningen, når Bravo Tours sender en flok danskere på kom-i-form-ferie på Mallorca til foråret.
Og nå ja, så er der selvfølgelig cykel-, svømme- og løbetræningen, der skal passes tre-fire gange om ugen. Mindst. Ellers når han ikke sine nye mål.
Faktisk har Lindy Aldahl så travlt med alt andet end murerfaget, at han har sagt sit faste job op og er blevet selvstændig for selv at kunne styre sin tid.
Eller som manden selv siger, da han åbner døren til familiens hvide parcel i Støvring en grå formiddag: ”Alle vil have et stykke med Lindy.”
Ordene har knap nok forladt den rappe murermund, inden han bryder ud i det grin, som han om noget er blevet kendt for.
- Hvordan startede alt det her?
- En eller anden weekend, hvor jeg var ude for at spille musik med min far, sad min kone hjemme i sofaen og så X Factor. Da programmet var ved at slutte, rullede der er tekst hen over skærmen, hvor der stod, at DR søgte deltagere til et program. Min kone meldte mig til, uden at jeg vidste det. Da hun ringede og fortalte det, var min reaktion vist bare ”fint nok”. Da jeg fik et brev om, at jeg var blevet udvalgt til casting, tog jeg bare af sted, uden at vide, hvad det gik ud på.
- Jeg syntes egentlig ikke, jeg passede ind blandt alle de andre mænd til castingen. De var meget større end mig, og jeg syntes jo ikke, jeg fejlede noget. Når mænd kigger sig i spejlet, tænker de, at de ser godt ud. Det er modsat med kvinder. De tænker altid, at der er et eller andet galt. Også selv om det er det samme spejl (griner).
- Der var næsten 800, der havde tilmeldt sig castingen, og kun lidt over 100, der kom med, så for mig gik der konkurrence i det. Jeg hader at tabe, og da jeg gik videre i castingen og skulle konkurrere mod nogle andre mænd, tabte jeg selvfølgelig. Det var åbenbart noget, de kunne bruge i programmet.
- Hvad tænkte du, da du fik at vide, at du skulle være med i programmet?
- Ikke rigtig noget (griner). Jeg vidste ikke, hvad jeg havde sagt ja til. Der gik faktisk en hel måned, fra vi var begyndt med at filme, til at vi fik at vide, at målet var, at vi skulle gennemføre en Xterra (1500 meter havsvømning, 28 kilometer på mountainbike og 10 kilometer terrænløb, red.)
- I det første afsnit, hvor du og de andre håndværkere får at vide, at I skal gennemføre en Xterra, siger du, at du altid har grinet ad den slags mennesker, der gør sådan noget. Hvorfor?
- Engang var det sådan, at når jeg kørte forbi folk, der var ude for at løbe, så tænkte jeg: ”Få dig dog et arbejde i stedet for det der.” Og så kiggede jeg bagved ham, der løb, for at se, om der mon var nogen efter ham. Det var der jo aldrig ... (griner). Det der med at løbe har været så fjernt for mig. Det var jo kun idioter, der meldte sig til den slags. Men det har ændret sig ...
- I det første program har I lige løbet op og ned ad en lang trappe, da du bliver bedt om at kvitte smøgerne. Du lignede en presset mand. Hvad tænkte du i det øjeblik?
- At det skulle de satme ikke bestemme. Men så kom jeg til at tænke på, at hvis jeg sagde nej og skulle forlade programmet, så skulle jeg gå hele vejen op ad trappen igen for at komme væk. Og det gad jeg jo ikke (griner).
- Jeg tabte til de andre på trapperne, og det satte noget i gang i mig. Jeg er bidt af konkurrencer og hader at tabe. Jeg tabte til nogle mænd, der var meget større end mig, og der kunne kun være én forklaring: Jeg var i dårlig form, og det var blandt andet smøgernes skyld.
- Jeg stod også og tænkte på, hvad de, der lavede programmet, rent faktisk ville sige, hvis jeg sagde nej til at droppe smøgerne. Jeg spurgte dem senere under programmerne og fik at vide, at de havde en på reserveliste, hvis jeg var sprunget fra. Det mente de sgu.
- Du siger selv, at du er Danmarks dårligste taber. Der er dig, og så er der Anja Andersen lige ved siden af. Hvad har det betydet at nå dine mål i programmerne?
- Det har betydet alt. Ellers havde jeg ikke kæmpet så hårdt. Jeg tabte alle konkurrencerne i programmerne - jeg vandt kun i Xterra-løbet i det sidste program. Det holdt mig i gang, at jeg blev ved med at tabe. På et tidspunkt havde jeg knoklet på cyklen i to uger, og så troppede jeg op til optagelserne og tabte alligevel til de andre. Det magtede jeg simpelthen ikke, og det holdt mig oppe.
- Har du altid været en dårlig taber?
- Ja ... vi spiller ikke spil herhjemme mere. Vi er holdt op. Min søn spiller Playstation og vil gerne spille Fifa med mig, men jeg er nødt til at sige nej. Selv om jeg får det bedste hold, og han får det ringeste, så taber jeg alligevel, og så er det lidt svært at forklare sin 13-årige søn, at han ikke må kaste med joysticket, når far gør det.
- Hvad var dit forhold til motion og sund kost, inden du kom med i ”Rigtige Mænd”?
- Der har altid været salat på bordet herhjemme, men jeg har bare aldrig spist det. Og på arbejdet blev det hurtigt til en pizza, når vi nu alligevel var på arbejde lige ved siden af et pizzeria.
- På Endomondo (app, der f.eks. måler løberuter, red.) kan jeg se, at jeg løb 18 kilometer i 2013. Sammenlagt.
- Fordelt på hvor mange ture?
- Fem ... tror jeg (griner). Lige et par ture i januar og lidt op til sommerferien.
- Hvad siger dine kammerater og kollegaer til dine nye vaner?
- Pokerklubben har tit spurgt efter mig, men det siger mig ikke så meget mere. Det er noget med min rygrad og det at sige nej til fristelser. Jeg kan sagtens drikke en bajer, det er slet ikke det, jeg skal bare helst motionere inden.
- Jeg er ikke blevet en sundhedsapostel. Så skulle jeg have haft sixpack, og det har jeg slet ikke endnu ...
- Savner du slet ikke noget fra dit gamle liv?
- Nej, det er ikke sådan, at jeg har skubbet alt muligt væk. Der er mange, der spørger: ”Har du det ikke meget bedre i dag?” Sådan ser jeg ikke på det. Jeg havde det også godt, inden jeg var med i ”Rigtige Mænd”, men der er ingen tvivl om, at min krop har det bedre i dag.
- Da jeg skulle have fat i dig til det her interview, søgte jeg efter dit navn på Krak. Men der står bare dit navn, og at du er tv-kendis ...
- Er det rigtigt?
- Så du har ikke en finger med i spillet?
- Overhovedet ikke.
- Men hvordan er det så lige pludselig at være ham tv-kendissen?
- Her i byen er det ikke slemt. Jeg har spillet musik hele mit liv, så her ved folk i forvejen godt, hvem jeg er. Det er heller ikke slemt på Sjælland, der er jeg bare en i mængden, men sydpå - i Sønderjylland og sådan nogle steder - er de helt vilde.
- Der er mange, der siger, at de har set mig før, men jeg gider altså ikke fortælle dem, hvad det er, de kender mig fra. Så plejer jeg at spørge, om de har siddet inde i Horsens Statsfængsel ... så går der et stykke tid, og så kommer de fleste i tanke om, at de har set mig i tv.
- Hvornår gik det op for dig, at I havde ramt et eller andet i befolkningen med jeres program?
- Det gjorde det til mange af de løb, jeg har stillet op til med de andre mænd fra programmet. Folk siger: ”Hvis I kan, så kan vi også”. Og det er rigtigt: Hvis jeg kan, kan du også.
- Jeg får kuldegysninger, når nogen fortæller, at de har tabt 10-20 kilo på grund af os - kun på grund af os. Det er voldsomt.
- Hvad har du lært om dig selv ved at være med i ”Rigtige Mænd”?
- At de mål, jeg sætter mig, rent faktisk kan lade sig gøre at opfylde. Og at jeg ikke behøver at være bange for at sætte nye mål.
- Hvad har du af nye mål?
- Det må være at cykle 100 kilometer på mountainbike til foråret. Der er også et 12-timers løb, jeg gerne vil med til. Og så er der to Xterra-løb, jeg har meldt mig til.
- Jeg havde egentlig også en plan om, at jeg skulle gennemføre mit første halvmaratonløb i år, men det kom jeg til at gøre i december. Min kone siger, at medaljen er grim, så måske gør jeg det igen (griner).
- Hvis nogle af de andre fra ”Rigtige Mænd” stiller op, skal de selvfølgelig have baghjul.
- Hvis vi havde mødt hinanden, inden du var med i ”Rigtige Mænd”, og jeg havde sagt til dig, at du ville komme til at cykle, løbe og svømme ... Hvad havde du så svaret?
- At du ikke var rigtig klog. Det var så fjernt for mig. Der var jo en grund til, at jeg var angriber, dengang jeg spillede fodbold: Der har man mange små pauser.
- Der er mange, der spørger, om jeg havde gjort det, hvis ikke der havde været kameraer på. Det havde jeg nok ikke, men hvis det var min undskyldning for at komme i gang, så er det også godt nok.

Af Andreas Leer Scharnberg, anls@fyens.dk
Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen, mand@fynskemedier.dk

Mere om emnet

Se alle
Tv-kendis til fynske mænd: Sådan gør I kvinder glade

Tv-kendis til fynske mænd: Sådan gør I kvinder glade