Peter Rahbæk Juel: Fynsværket skal være fri for kul i 2025

Fynsværket, der er ejet af Fjernvarme Fyn, er et af de tre sidste kulfyrede kraftværker i landet. Foto: Yilmaz Polat

Peter Rahbæk Juel: Fynsværket skal være fri for kul i 2025

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I stedet for at lukke ned for brugen af kul i 2030 skal Fjernvarme Fyn finde nye energikilder allerede i 2025, mener borgmesteren i Odense.

Fjernvarmekunderne i Odense skal være mindre afhængige af kulkraft, og det skal gå hurtigere end planlagt. Det mener Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Hvis det står til ham, så skal Fjernvarme Fyn være helt uafhængig af kul allerede i 2025. Hidtil har regeringen haft som mål, at kulkraften skal være faset helt ud af Danmarks elforsyning senest i 2030. Men den milepæl skal nås fem år tidligere, mener borgmesteren.

- På alle mulige andre områder arbejder vi også med bæredygtighed. Vi har et af de sidste kulkraftværker i Danmark, og det er stadig en fjerdedel af energien fra Fynsværket, der produceres på kul, så det er også en stor udfordring, siger han og fortsætter:

- Vi ved jo, at vi har udfordringen foran os, og derfor er der ingen grund til at vente. For vi skal igennem nogle svære omstillinger for at blive fri for kul.

Hvis Fjernvarme Fyns varmeproduktion baseret på kul lukkes, vil det betyde 250.000 tons CO2 mindre udledt hvert år, og med bormesterens ambition om at lukke for kul i 2025 vil den samlede CO2-besparelse over fem år løbe op i 1,25 millioner ton.

Peter Rahbæk Juel kan ikke sige noget om, hvad forslaget kommer til at betyde for prisen på den fjernvarme, der i dag produceres på Fynsværket. Men der er ingen tvivl om, at varmen bliver væsentlig dyrere. Og derfor mener borgmesteren, at der er behov for en særlig løsning for de fynske gartnerier. For der er et problem.

Hvis Fjernvarme Fyn lukker for hurtigt ned for kulkraften, kan det reelt betyde, at en stor del af landets gartnerier kan komme i vanskeligheder, fordi varmeregningen vil stige voldsomt. Derfor appellerer Peter Rahbæk Juel til politikerne på Christiansborg, og her handler det om afgifter.

- Det giver ikke mening, at vi alene går i gang med at udfase kul i Odense - vi har brug for, at der bliver fundet en løsning. For mig handler det her om, at vi får lavet en løsning for gartnerierne, så de kommer ud deres afhængighed af kul.

- Jeg vil ikke lægge mig fast på, hvad det skal være, men der er behov for en Lex Odense, der sikrer en bund for gartnerierne, så de kan komme igennem den her omstilling, siger borgmesteren.

Om det skal være gennem subsidier eller andre former for afgiftslettelser vil han ikke lægge sig fast på.

- Den dør vil jeg gerne holde åben - jeg kan bare se, at der er mange udfordringer i det her, og vi kan ikke løse opgaven alene. Det handler om, at vi i Odense sætter os sammen og gør, hvad vi kan for at finde løsninger på nogle bedre og mere bæredygtige energikilder.

Med andre ord handler det om at finde en særlig løsning for de fynske gartnerier, så omstillingen ikke knækker erhvervet. Men Peter Rahbæk Juel mener ikke, at der nogen grund til at vente.

- Vi ved jo, at vi har et kulkraftværk, som sprøjter rigtig meget CO2 ud, og derfor kan vi lige så godt tage fat nu og sætte os en højere ambition. Men samtidig skal også være ærlige over for os selv og sige, at vi har et særligt ansvar over for gartnerierhvervet, siger han.

Foruden Fynsværket, der ejes og drives er af Fjernvarme Fyn, får danskerne i dag kulkraft fra Nordjyllandsværket, der er ejet af Aalborg Energikoncern samt Esbjergværket, der er ejet af Ørsted - det tidligere Dong Energy. I februar 2017 meldte selskabet ud, at Ørsteds kraftværker skal være helt fri for kul i 2023.

- Vi ved jo, at vi har udfordringen foran os, og derfor er der ingen grund til at vente. For vi skal igennem nogle svære omstillinger for at blive fri for kul.
Peter Rahbæk Juel (S)

Peter Rahbæk Juel: Fynsværket skal være fri for kul i 2025

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce