Sidste år blev skulpturen "Camp Fire" i Munke Mose ødelagt, da Syddansk Erhvervsskole ved en fejl bestilte en skrotning af værket. Nu et år efter står en kopi næsten klar, og stålkolossen bliver efter planen indviet på Stige Ø i juni.

Det overskred næsten grænsen til det utrolige, da Ingvar Cronhammar-skulpturen "Camp Fire" i maj sidste år blev skåret i stykker med en skærebrænder og sendt til skrot. Og at hele nedrivningen var bestilt ved en fejl af Syddansk Erhvervsskole.

Odense Bys Kunstfond, som ejede skulpturen, blev sur. Cronhammar blev sur. Og da Syddansk Erhvervsskole opdagede, at det var dem, som stod bag, lagde kommunikationschef Lars Havelund sig fladt ned. Skolen skulle nok betale for en genopbygning, blev parterne enige om.

Den var ikke i den bedste stand længere. Den havde jo stået der i en del år (i Munke Mose, red.), og der var kommet rustpletter, og de lys, den havde, virkede heller ikke længere. Nu bliver det en forbedret udgave.

Anders W. Berthelsen, formand i Odense Bys Kunstforenin

Nu - et år efter - er løftet tæt på indfriet. I en værftshal på Lindø står en tro kopi af de seks rustfri søjler med sortlakeret pladestål foroven og forneden næsten færdig. Herefter kan skulpturen overdrages til Odense Bys Kunstfond.

Indvielse næste måned

- Vi regner med, at vi kan indvie den engang i juni, siger en tilfreds Anders W. Berthelsen (S), byrådsmedlem og formand i Odense Bys Kunstfond, som dog ikke kan komme en dato nærmere.

Efter nedrivningen i Munke Mose hyrede Syddansk Erhvervsskole reparations-skibsværftet Fayard på Lindø til at bygge den ny Camp Fire-skulptur. Undervejs har Cronhammar flere gange besøgt arbejdet og godkendt materialer og udfærdigelsen. Nu mangler kun en oppudsning og noget maling. Og placeringen 400 meter syd for Søpavillonen på Stige Ø, som i juni sidste år blev udpeget til ny adresse for skulpturen, holder stik, fortæller Anders W. Berthelsen.

- Om det lige bliver to meter til højre eller venstre, og hvordan den skal vende, det er vi ved at kigge på. Der er noget med noget ledningsføring i jorden, vi lige skal finde ud af.

Forbedret udgave

Formanden for kunstfonden var vred i døgnet efter skulpturens nedrivningen, inden det stod klart, hvem der havde hyret et nedrivningsfirma til skrotningen. I dag er han dog tilfreds med skolens håndtering af forløbet.

- Syddansk Erhvervsskole var hurtige til at påtage sig ansvaret. De er skadevolderen, og de har også påtaget sig langt størstedelen af regningen. Så det er kørt fint.

Hvor meget hele genopbygningen har kostet ved fondsformanden ikke, og Syddansk Erhvervsskole har ikke ønsket at oplyse det til Fyens Stiftstidende. Odense Bys Kunsftond har dog spædet lidt til, da den nye skulptur bliver en forbedret udgave af den gamle, oplyser Arne W. Berthelsen.

- Den var ikke i den bedste stand længere. Den havde jo stået der i en del år (i Munke Mose, red.), og der var kommet rustpletter, og de lys, den havde, virkede heller ikke længere. Nu bliver det en forbedret udgave. Erhvervsskolen tager langt det meste af beløbet, men vi har sagt fra kunstfondens side, at da der sker en forbedring, så bidrager vi også med et mindre beløb. Det er under 100.000, vistnok 80.000 kroner.

Nu skal den så stå ude i naturen. Har der lydt nogle protester mod, at I placerer den på Stige Ø?

- Der kom en del meninger og forslag, der hvor vi skulle finde et sted til den. Men jeg har ikke hørt nogle større protester. Jeg synes stadig, den kommer til at stå flot dér ved Stige ø. Vi mangler jo noget kunst ved indsejlingen til Odense.

Cronhammar-sagen kort fortalt

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Cronhammar om sin kunst: "Det stammer fra en salig blanding af pot, guldbajere og fluesvampe."

Cronhammar om sin kunst: "Det stammer fra en salig blanding af pot, guldbajere og fluesvampe."

Erhvervsskole: Ny Cronhammar-skulptur bliver flottere end den gamle

Erhvervsskole: Ny Cronhammar-skulptur bliver flottere end den gamle