Lokalredaktør: Jobcentret bør stoppe med at behandle syge borgere uanstændigt


Lokalredaktør: Jobcentret bør stoppe med at behandle syge borgere uanstændigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Henrik Larsen, lokalredaktør Middelfart henla@fyens.dk
debat bro2
Lokaldebat. 

For nylig kom et opkald fra en kvinde. Hun er kronisk syg og kunne dokumentere, at hun kun er i stand til at arbejde få timer om ugen. I desto mindre er hun af Jobcentret nu på syvende år i gang med at få fastslået sin arbejdsevne. De første år boede hun i Middelfart Kommune. Siden flyttede hun til Odense Kommune, hvorefter hendes sag begyndte forfra.

Kvindens historie er en af flere, som er kommet i kølvandet på, at Fyens Stiftstidende den seneste tid har fortalt historien om 41-årige Marie Louise Bache fra Vejlby uden for Middelfart. På andet år kæmper hun, der også er kronisk syg, for at få fastslået sin arbejdsevne.

At hun aldrig bliver i stand til at bestride et job mere end omkring seks timer om ugen, og at eksterne eksperter advarer mod, at hun kan blive mere syg, hvis hun trækkes yderligere rundt i den bureakratiske manege, preller af på Jobcentret.

Vi er forpligtiget til at følge loven, lyder det grundlæggende kommunale argument, mens landspolitikerne anfører, at loven, som de har vedtaget, er fin nok, og at det gælder om at få kommunerne til at administrere den på forsvarlig vis.

Og således går det til, at det aldrig for alvor bliver taget op til overvejelse, om tiden ikke er akut moden til at justere en lov, der for ofte behandler syge borgere uanstændigt.

En slags ny version af Kejserens nye klæder, hvor næste kapitel bør være, at betydende politikere eller folk i det kommunale system rækker fingeren i vejret og siger, at Jobcentrene ikke har noget tøj på, når de tvinges til at fastholde syge borgere i årelange afklaringsforløb, der i bedste fald rykker minimalt ved de vurderinger, som i forvejen er åbenlyse.

Desværre kan man rammes af den tanke, at det næsten er blevet en kommunal industri i sig selv at få afklaret syge borgeres arbejdsevne. Jørgen Skadborg, formand for de praktiserende læger i Sydjylland, har tidligere sagt til avisen, at han og kollegerne jævnligt oplever, at det er skønne spildte kræfter at vurdere en patiens tilstand, fordi loven gør, at Jobcentrene så at at sige begynder forfra med alt, hvad det indebærer af dyre, langstrakte vurderinger frem og tilbage.

I Middelfart Kommune har syge borgere, der føler sig klemte, samlet sig i en Facebook-gruppe. Marie Louise Bache har i al sin sårbarhed valgt at stille sig frem og fortælle sin historie, fordi hun oplever, at den er mere reglen end undtagelsen.

Stærkt gået.

Ligesom det vil være stærkt, hvis der fra politisk side blev handlet efter, at syge borgere ikke længere skal havne i unødvendige langstrakte resurseforløb, jobafprøvninger, praktikforløb, og hvad de huller, der ofte viser sig at indeholde bureaukratisk kviksand, ellers hedder.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har indskærpet over for landets kommuner, og i særdeleshed over for Middelfart Kommune, at resurseforløb skal give mening og ikke må forværre borgernes helbred.

Desværre viser de sager, som Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn har fortalt og fået kendskab til på det seneste, at sådan forholder det sig ikke altid.

Lokalredaktør: Jobcentret bør stoppe med at behandle syge borgere uanstændigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce