Lokalredaktør: Hensynet til bilisterne bør veje tungest
Af: Henrik Larsen, lokalredaktør Middelfart henla@fyens.dk
Kommentar

Lørdagens delvise lukning af Ny Lillebæltsbro fik sveden til at springe hos både de løbere, der krydsede broen og hos de mange bilister, som endte med at blive fanget i kø i op til over to timer.

Det var anden gang, at folkene bag Lillebælt Halvmarathon fik lov at løbe over broen. Første gang, for 10 år siden, gik der også kuk i trafikken, og uanset faktorerne, der udløste lørdagens kaos, må det anses som usandsynligt, at Vejdirektoratet siger ja til en tredje gang.

Ærgerligt eller det eneste rigtige?

Ud fra et overordnet rationelt synspunkt det eneste rigtige. Broen er en af Danmarks vigtigste og mest trafikerede færdselsårer og reelt også en arbejdsplads med et væld af danske og udenlandske erhvervskøretøjer, som det koster at have holdende i kø - uanset om forsinkelsen så kun var blevet de 20-25 minutter, som Vejdirektoratet vel optimistisk havde kalkuleret med.

Selv om Vejrdirektoratet havde gjort meget ud af information og skiltning af, hvad der var i vente lørdag, er det naivt at forestille sig, at eksempelvis en østeuropæisk lastbilchauffør eller en ferierende tysk familie nogensinde i tide bliver opmærksom på forsinkelsen, der lurer forude.

Trafikmængden vil fortsætte med at stige de kommende år, og der skal ikke, hvad der tydeligt viste sig lørdag, mange uventede hændelser til, før forsinkelserne bliver uacceptabelt lange. Ergo bliver det en endnu mere vanskelig, om ikke urealistisk opgave, delvis at lukke broen og samtidig garantere, at man som bilist ikke lander i en alt for stillestående kø.

Hensynet til de tusinder af bilister bør veje tungere end den glæde, det som løber måtte vække at krydse broen. I den forbindelse er det værd at huske, at deltagerne i Lillebælt Halvmarathon aldrig har været broløse. De har altid haft og vil stadig have den gamle Lillebæltsbro at boltre sig på.

Al ære og respekt for, at Lillebælt Halvmarathon tænkte stort for at fejre 10 års jubilæet spektakulært. Koblet sammen med det fine vejr fik deltagerne en så unik oplevelse, at løbet for mange står tilbage som alletiders bedste.

Arrangørerne bag den årlige løbefest har gennem årene været et forbilledeligt eksempel på, hvor langt man kan komme ved at turde gå ad nyskabende veje. Inden løberne blev sluppet løs på broen, var der holdt talrige møder med Vejdirektoratet, som udstedte tilladelsen. Alt var givetvis tjekket og vurderet så godt som overhovedet muligt.

Desværre viste virkeligheden sig fra en anden side, og den risikofaktor bør fremover komme bilisterne til gode.

Mere om emnet

Se alle
Intet svar: Vejdirektoratet undersøger stadig brokaos

Intet svar: Vejdirektoratet undersøger stadig brokaos

61
Halvmaraton udløste trafikkaos: Det var fuldstændig grotesk

Halvmaraton udløste trafikkaos: Det var fuldstændig grotesk

17
Slut med løb på Ny Lillebæltsbro: Løbsleder ærgrer sig over trafikkaos

Slut med løb på Ny Lillebæltsbro: Løbsleder ærgrer sig over trafikkaos