Lokaldebat: Bredbånd med frit valg
Af: Jørgen Jensen, Bregnevej 7, Lindelse, kandidat til kommunalvalget for Det Konservative Folkeparti

Valgkampen til KV17 er i fuld gang, og aktørerne efterlyser tiltag, der kan forbedre bredbåndsdækningen på Langeland. Tomme ord og hensigtserklæringer er bare ikke nok.

Som fagmand er jeg på hjemmebane her, og jeg ved også, hvad der er realistisk. Fiber til alle husstande på øen kommer der aldrig. Det er alt for dyrt at etablere, og jeg forstår godt, at bestyrelsen for LEF har fravalgt at bruge af formuen til dette formål. Sporene skræmmer, el-selskaber landet over har tabt milliarder af kroner på fiberprojekter.

Løsningen er andre teknologier, dvs. mobilt bredbånd (mobiloperatørerne), kobberkabler i jorden og mikrocentraler (TDC) og fast trådløst bredbånd (Skywire), og her kan langelænderne vælge frit afhængig af adressen.

Men bredbåndet kommer ikke af sig selv, langelænderne skal være proaktive, samle sig i grupper og melde ind til operatørerne. Derudover forventer jeg, at den nye kommunalbestyrelse bliver langt mere proaktiv end den nuværende, så nye initiativer sparkes i gang - også på bredbånds-området.