Debat: Slusegarantien - er den mon lovlig?


Debat: Slusegarantien - er den mon lovlig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Henrik Mohr, Vestergade 132, Kerteminde, Byrådskandidat for Radikale
Nye ansigter for de Radikale
Lokaldebat. 

Borgmester Hans Luunbjerg og SF's Jesper Hempler trak i sidste uge en regulær valgkanin op af hattten. De lover de 1200 bekymrede lodsejere, som i følge byrådsflertallet skal betale for og vedligeholde havneslusen, at hvis budgettet skulle skride økonomisk, vil byrådet betale for overskridelsen.

Det er en flot garanti at stille - ingen ved jo reelt, hvad slusen kommer til at koste. Men jeg synes, at der er grund til at vurdere det juridiske grundlag en ekstra gang.

I følge kommunalfuldmagtens bestemmelser må en kommune ikke begunstige enkeltpersoner. Byrådsflertallet har besluttet, at det skal være et sluselaug, der er bygherre på projektet. Lauget repræsenterer de 1200 lodsejere, der har ejendom under kote 2,20 meter - også kommunen, der som den største lodsejer skal betale omkring 30 procent af projektet.

Sluselauget er dermed en selvstændig, privatretslig enhed, hvor kommunen indgår på lige fod med de andre grundejere. Logikken må være, at hvis projektet bliver fx. 12 millioner dyrere end forventet, må hver betale sin andel - kommunen altså fire millioner kroner ekstra.

Når kommunen nu lover at betale hele overskridelsen - i eksemplet altså 12 millioner kroner - så begunstiger kommunen en række private lodsejere med otte millioner kroner tilsammen. Er det mon lovligt?

Det ville være rart, hvis Luunbjerg og Hempler vil uddybe, hvor de har fundet den juridiske hjemmel til garantien. Og helst inden valget. Og et nok så vigtigt spørgsmål: Hvordan kan det nye byråd føre en ansvarlig økonomisk politik, når der i kulissen hænger en blankocheck med et ukendt millionbeløb til indløsning?

Debat: Slusegarantien - er den mon lovlig?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce