Debat: Demokratisk dannelse i skolen
Af: Søren Hillers, Horne, borgmesterkandidat for Radikale Venstre

Lokaldebat: Demokrati og dannelse er ingen selvfølge. Rundt omkring i verden opleves, der et pres på demokrati og menneskelig frihed. Lokalt ønsker vi større demokratisk deltagelse fra vores unge mennesker. Demokratisk tankegang og dannelse kommer ikke af sig selv, heller ikke i vores kommune.

Derfor foreslår vi i Det Radikale Venstre, at der udformes en demokratisk gave til alle vores elever i Faaborg-Midtfyn Kommune på 6. eller 7.klasse. Gavens formål er at styrke vores børns demokratiske forståelse og understøtte deres lyst til demokratisk deltagelse. Det gælder naturligvis både elever fra folkeskoler og friskoler.

Tanken er, at der udarbejdes en demokratisk gave i form af undervisningsforløb der bla. indeholder information om kommunalpolitik, landspolitik, besøg på Christiansborg, møder med lokalpolitikere, ungdomsråd mm., som alle elever i vores kommune gennemgår. Et demokratisk kørekort, der sikrer en fælles viden om samfundsforhold til alle vores elever i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Vi foreslår, at det konkrete indhold af gaven udarbejdes af et arbejdsgruppe bestående af lærere, forældre, konsulenter, politikere og ungdomsråd. Måske er det en demokratisk uge, der afsluttes med et temamøde, hvor det politiske udvalg og borgmesteren deltager? Demokrati skal være nærværende for alle.

Fællesskab er noget vi giver til hinanden.