Ærø-læge om responstid: 40 minutter er bare alt for lang tid
Af: Iza Alfredsen, Barkvej 1A, Marstal
Lokaldebat

Tidligere har formand for præhospitalsudvalget, Thyge Nielsen, gjort sig til fortaler for, at Ærø har et godt beredskab, fordi vi både har en ambulance, en læge og helikoptere til rådighed i beredskabet.

Nu har vi stået i situationen, hvor primærberedskabet var optaget, da der blev meldt om hjertestop.

Episoden illustrerer med al tydelighed, at det regionale beredskab er for dårligt, for langsomt og for ustabilt.

Helikoptere, der ankommer 40 minutter efter meldingen hjertestop, er ikke at regne for en ekstra ambulance. Det er for lang tid at vente på hjælp, når man behandler et hjertestop. Det er ikke usædvanligt, at helikopterne i vores egen region er optaget. Jeg har selv ventet på helikoptere fra så eksotiske steder som Roskilde.

Det tager bare alt for lang tid. 40 minutter!

Hvis ikke akuthjælperne havde responderet hurtigt og professionelt, ville udfaldet have været dårligere.

Selvom et hjertestop "går godt", er det ikke ensbetydende med, at beredskabet er godt. Jeg mener fortsat, regionen bør investere i et ekstra ambulanceberedskab, men indtil præhospitalsudvalget udviser ansvarlighed og anbefaler dette, bør regionen som minimum finansiere det beredskab, vi har.

Akuthjælperordningen på Ærø er lige nu en vital brik i det regionale beredskab på øen. Uden denne ordning ville beredskabet ikke have kunnet løfte opgaven den dag. Derfor er det utilstedeligt, at ordningen ikke er finansieret af regionen, men er afhængig af hvert år at skulle finde midler til at opretholde sin eksistens. Akuthjælperordningen skal fast på regionens budget, indtil regionen giver os vores ambulance tilbage.