Sexterapeuten: De fem kærlighedssprog er vigtige at kende

Amalie Pedersen er Magasinet Søndags nye klummeskribent. Hun skriver hver uge om sex og samliv. Foto: Vibeke Volder

Sexterapeuten: De fem kærlighedssprog er vigtige at kende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogle har brug for ros, andre føler sig elsket, når bilen bliver tanket op, og maden bliver serveret. Det er vidt forskellige ting, der får os til at føle os værdsatte og elskede.

Taler du og din partner samme sprog, eller taler I indimellem forbi hinanden?

Den amerikanske parterapeut Gary Chapman mener, at der findes fem forskellige kærlighedssprog, som vi bruger til at vise og forstå kærlighed i relationer.

De fem sprog er: fysisk berøring, anerkendende ord, tid til hinanden, gaver og tjenester.

Uanset om du har været i parforhold i 14 måneder eller 14 år, er det ikke sikkert, du føler dig elsket af din partner, og en del af forklaringen kan være, at I ikke taler samme sprog.

Søren udtrykker sin kærlighed ved at pudse vinduer, rense tagrender, slå græsset, klippe hækken og måske lige køre faster Anne til lægen. Sørens kone, Lise, synes, at Søren har fokus på alt andet end hende og savner tid sammen med ham.

I min praksis taler jeg med par som Søren og Lise og hjælper dem med at forstå deres eget og partnerens sprog, så de bliver bedre i stand til at fylde hinanden op med kærlighed.

Hvis dit kærlighedssprog er ros og anerkendelse, har du brug for ofte at få at vide, hvor dejlig, skøn, sjov og lækker din partner synes, du er. Det er ikke nok for dig at have tid sammen, du har brug for ord.

Er tid sammen derimod dit primære kærlighedssprog, har du brug for samvær og tid med din partner for at føle dig elsket.

Er dit kærlighedssprog gaver, sætter du pris på at modtage gaver. Det handler ikke om penge, men om den opmærksomhed, der ligger i at give en gave, og derfor må gaverne meget gerne være "overraskelser" ud over gaver til jul og fødselsdag - for eksempel en buket blomster eller et flettet hjerte i madpakken.

Tjenester kan også være et kærlighedssprog, og med dette sprog er praktiske handlinger vigtige for dig. Det vil sige, at du føler dig elsket, når nogen rydder op, gør rent, vasker op, ordner din bil og laver mad til dig.

Det sidste kærlighedssprog er berøring og fysisk kontakt, og uden dette mangler der noget. Det er vigtigt for dig at holde i hånd, kysse, kramme og nusse.

Med fem så vidt forskellige sprog kan der let opstå "sprogforvikling". Især hvis du ikke kender din partners kærlighedssprog og derfor bliver ved med at vise kærlighed på en måde, han/hun ikke forstår, og det kan resultere i konflikter, uoverensstemmelser og misforståelser. Nøglen til et trygt og varmt parforhold er at være opmærksom på sit eget kærlighedssprog, så kan man nemlig udtrykke sine behov tydeligt og selvfølgelig også at kende sin partners sprog.

Det lyder let, men det er det selvfølgelig ikke. Min erfaring er, at det tager tid at lære et nyt sprog at kende. Hvis man for eksempel ikke er nussetypen, men bedre kan lide at hjælpe med de praktiske opgaver og gøre tjenester, er det svært at lave om på fra den ene dag til den anden, men det kan lade sig gøre.

En lille sød hverdagsøvelse, som kan hjælpe dig til at tale din partners kærlighedssprog, er, at du i en periode har tre små sten liggende i din højre lomme. Hver dag skal stenene skifte over til modsatte lomme, når du bevidst har talt din partners sprog og gjort noget for ham eller hende.

Når du opdager, at "mere skal der ikke mere til" og ser din partners glæde, kommer det af sig selv. Også uden brug af de tre små sten.

Sådan finder du ud af dit kærlighedssprog
Bliv bevidst og opmærksom på dit eget kærlighedssprog.Opfordr din partner til at tage testen.

Tal om jeres kærlighedssprog.

Find veje til at vise kærlighed på partnerens "sprog".

Øv jer.
Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Fakta
Der er lavet en bog om kærlighedssprog: "Kærlighedens 5 sprog" af Gary Chapman, som er ekspert inden for ægteskab og familieliv.

Bogen er letlæselig og letforståelig. Den vil være en hjælp til at forstå og komme nærmere dit og din partners kærlighedssprog.

Sexterapeuten: De fem kærlighedssprog er vigtige at kende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce