Nyuddannet urmager scorede job hos Rolex

Cecilia Brinch Kristensen er dybt koncentreret under DM i skills i 2018, som hun endte med at vinde som bedste urmagerelev. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Nyuddannet urmager scorede job hos Rolex

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

23-årige Cecilia Brinch Kristensen fra Randers er urmager hos Rolex i England. I 2018 vandt hun DM i skills som bedste urmager.

To dage før hun officielt var udlært, startede 23-årige Cecilia Brinch Kristensen som urmager hos Rolex i England.

- Det er et godt job at have på cv'et. Som jeg kan forstå, åbner det døren alle steder, fortæller Cecilia Brinch Kristensen, der i sensommeren flyttede til England med sin kæreste, der også er urmager.

Parret var i tvivl om, hvad de ville, da de begge var færdige med uddannelsen. Skulle de blive i Danmark eller prøve at søge arbejde i udlandet? Da hendes kæreste fik job hos urvirksomheden Watchfinders i England, tænkte Cecilia Brinch Kristensen, at hun også hellere måtte søge noget derovre.

Hun søgte gennem en agent, der fandt stillingen hos Rolex til hende og spurgte, om hun ville til en test hos dem.

Cecilia Brinch Kristensen kan godt mærke, at det giver respekt at sige, at man arbejder for Rolex. Især uden for urmagerverdenen, da det er et mærke, de fleste kender og forbinder med noget dyrt og eksklusivt.

- Folk bliver mere overraskede over, at jeg arbejder hos Rolex, end at min kæreste arbejder hos Watchfinder, siger hun.

Urgiganten stiller høje krav til deres urmagere, også til, hvordan de ser ud.

- Der er hele tiden gæster, der kommer og kigger, så du skal være præsentabel hele tiden. Jeg synes, det er hyggeligt, at folk kommer og kigger. Vi sidder altid med musik i ørene, så jeg lægger ikke så meget mærke til det, siger Cecilia Brinch Kristensen, der godt kan forstå, hvorfor mange er fascinerede af urmagerens arbejde med lup og pincet.

Urmageruddannelsen
Urmager er en erhvervsuddannelse, der tager 4,5 år.Uddannelsen veksler mellem skoleundervisning og praktik, for eksempel i en guldsmedebutik.

De studerende får elevløn under uddannelsen.

Det er Zealand Business College i Ringsted, der udbyder uddannelsen.

Det anbefales, at urmagerelever har en god finmotorik og et godt syn, da mange af urets dele er meget små og en del af arbejdet foregår med lup og pincet.

De studerende lærer både at reparere små, digitale armbåndsure med mange forskellige funktioner og store gammeldags mekaniske rådhusure.

Derudover lærer de studerende at rådgive kunder i køb af ure.

Kilde: ug.dk
Cecilia Brinch Kristensen i snak med en af sine konkurrenter under DM i skills i 2018. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark
Cecilia Brinch Kristensen i snak med en af sine konkurrenter under DM i skills i 2018. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark

Danmarks bedste elev

Faktisk er det mere eller mindre tilfældigt, at den 23-årige kvinde fra Randers blev urmager. Hun interesserede sig ikke synderligt for ure, men hun kunne mærke, der skulle ske noget andet.

- Jeg studerende på handelsskolen og sad i 3.g og var kørt lidt død i det hele. Og så faldt jeg lidt tilfældigt over urmageruddannelsen og tænkte, at det var lidt federe at sidde og lave noget, end bare at sidde og læse. Og så prøvede jeg det bare, siger Cecilia Brinch Kristensen.

Hun gjorde handelsskolen færdig og startede efterfølgende på urmageruddannelsen på Zealand Business College i Ringsted, der er den eneste skole, der tilbyder uddannelsen. Hun fik læreplads hos en guldsmed i Vejen i det sydlige Jylland.

I begyndelsen af 2018 blev Cecilia Brinch Kristensen kåret som Danmarks bedste urmagerelev, da hun vandt DM i skills for urmagere. Og igen var det ved lidt af en tilfældighed.

- Vi fik en mail om, at vi havde mulighed for at tilmelde os. Det gad jeg ikke, for det ville blive alt for presset, da jeg havde svendeprøve nogle måneder senere. Jeg følte ikke rigtig, jeg havde brug for det. Men da min kæreste sagde, at han ville være med, tænkte jeg, at jeg så måtte jeg også hellere. Vi har altid haft en indbyrdes konkurrence om, hvem der er bedst, forklarer Cecilia Brinch Kristensen.

Det var første gang, urmageruddannelsen deltog ved danmarksmesterskaberne, og fordi der er så få urmagerelever i landet, var det lærerne på uddannelsen, der valgte de fire elever ud, der skulle dyste i konkurrencen. I de større fag er der typisk kvalifikationsrunder, hvor de eleverne kvalificerer sig til danmarksmesterskaberne.

- Jeg var ikke særlig konkurrencemindet, men jeg var virkelig nervøs og sov dårligt om natten. Men lige så snart jeg satte mig ned og arbejdede, var det bare et arbejde, siger Cecilia Brinch Kristensen, der altså ikke deltog i konkurrencen med det ene formål at vinde.

- Vi er alle fire megagode kammerater og ligger på nogenlunde samme niveau, så vi kunne alle fire have vundet. Der ligger også noget held i det, siger hun.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde fået til opgave at overrække præmier og diplomer til vinderne. Her er Cecilia Brinch Kristensen netop blevet kåret til Danmarks bedste urmagerelev. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark
Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde fået til opgave at overrække præmier og diplomer til vinderne. Her er Cecilia Brinch Kristensen netop blevet kåret til Danmarks bedste urmagerelev. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark

Drømmer om Schweiz

Rolex har afdelinger mange steder i verden, og Cecilia Brinch Kristensen drømmer om at skifte til en anden afdeling i fremtiden.

- Vi kunne godt tænke os at komme til Schweiz, hvor Rolex har hovedkvarter i Genève, men ingen af os taler fransk, så det kan måske give nogle udfordringer. Rolex har også et servicecenter i Australien, og det kunne være fedt at komme derover. Eller til New York. Et af de lidt vildere steder. Og ellers vil vi gerne flytte lidt tættere på London, siger Cecilia Brinch Kristensen, der i dag bor cirka en time fra den engelske hovedstad.

Nyuddannet urmager scorede job hos Rolex

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce