Haven: Spirende vinter og gang i safterne

Vinen skal vinterbeskæres. Fik du ikke ryddet godt op i den i løbet af sommeren, så kan du nå det nu. Foto: Grøn Kommunikation

Haven: Spirende vinter og gang i safterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det lysner, det lysner - og allerede nu er der gang i safterne. Løgblomsternes spirer titter frem, selv om vi først nu for alvor er i gang med vinteren.

Kommer der hård frost, lægger jeg gerne lidt blade eller gran på de små, ivrige spirer. Selv om de nok skal overleve, er det, som om de kommer hurtigere, når de har været beskyttet mod den værste kulde.

Spætmejsen er aktiv og tager sig kærligt af de solsikkekerner, der er på foderbrættet. Den er en sky fugl og sjælden gæst hos os, fordi vi bor i et landbrugsområde, så begejstringen er ikke mindre, når den kommer på besøg.

Jeg ved, at andre forbander den, især når man har blandet solsikkekerner med andre frø. Spætmejsen ved, hvad den vil have, så den sorterer. Den er den eneste danske fugl, der ikke bare klatrer op ad træstammer, men også nedad. Træløberen, der også løber rundt på træerne, har ikke evnen til at kravle nedad. Den får sikkert hovedpine, hvis den skulle gøre kunststykket efter, eller mister orienteringsevnen.

Spætmejsen kravler i små zigzag-bevægelser og leder efter insekter og larver i træbarken. Derfor foretrækker den at leve, hvor der er ældre skov.

Selv om den i mange villahaver deler foderbræt med mejserne, er den trods navnet ikke en mejse, men tilhører sin egen familie med kun én art i Danmark. Der er dog to underarter. Øst for Storebælt finder man den lysbugede art, og på Fyn og Jylland er det den mørkbugede art med rustrødt bryst og bug, der ses. Den flyver ikke bort om vinteren, men er en standfugl.

Om vinteren snupper den gerne solsikkekerner, men ellers er dens vinterføde bog, agern og hasselnødder, som den gemmer i et forrådskammer. Om foråret går den igen efter insekter.

Om vinteren reduceres antallet af spætmejser.

I de år, hvor der er småt med bog og agern, går bestanden især tilbage. I 1990'erne var der stor hugst af ældre bøge- og egetræer. Det betød en halvering af bestanden.

Generelt går det dog heldigvis stærkt fremad med bestanden, der har udvidet sit udbredelsesområde især i Vestjylland.

Dansk Ornitologisk Forening og Naturhistorisk Museum i Aarhus mener, at der er omkring små 30.000 spætmejser, hvis levetid for det enkelte individ er 11 år. Til sammenligning lever mejserne kun to højst tre år.

Tips
Skjoldlus: Det kan være en god idé at gå din vin igennem for skjoldlus nu og i det tidlige forår. Skjoldlus laver sjældent de store ulykker på vin, men de sviner og smitter andre planter. Derfor er det nu, hvor vinen måske er den eneste plante, du har i drivhuset, du skal tjekke. Se godt efter i løst bark. Lusene er lette at kende. Ligner små knopper. Skrap dem af med en kniv eller en skurebørste.Dårlig vin: Hvis din vin giver dårligt udbytte, er det oftest beskæringen, det er galt med. Er det ikke tilfældet, og vinen bliver ved at drille, så brug ikke en masse kræfter, men køb en anden sort eller en anden plante. Jeg har selv en blå "Schuyler", der giver et formidabelt udbytte, men har lige plantet en dadeldrue, "Souvenir", der efter beskrivelsen skulle være meget hårdfør og sund. Jeg har smagt druerne, og de smager himmelsk godt og minder faktisk om dadler.

Varierede frø: Vil du have mange forskellige fugle på foderbrættet, så giv varieret foder. Æbler, bær, solskikkefrø, hampefrø, korn, jordnødder og fedt med korn er mad for forskellige fugle. Foderpladsen skal være et sted med skjul for spurvehøgen.
En god vinhøst kræver en god og rigtig beskæring. Foto: Grøn Kommunikation
En god vinhøst kræver en god og rigtig beskæring. Foto: Grøn Kommunikation

Bløderne

Birketræet er som de små forårsløg også ved at vågne op. Allerede nu stiger safterne, og midt i marts er der så meget tryk i vandhanerne, at vi kan tappe birkesaft. Beskæring er absolut sidste frist, men sjældent har jeg set et birketræ beskåret med ynde. Det bliver næsten altid noget jammerligt noget.

I drivhuset har vinen store knopper. Tiden for beskæring er omkring nytår. Der er meget diskussion om, hvor sent man kan gå i gang med beskæring af vin. I Frankrig venter man til hen på foråret.

Jeg beskærer gerne, inden jeg sætter bobleplast op i drivhuset og samtidig med rengøringen. Så er der ryddet op. Vi skal altid lige have starten af december med, for her er der julestue. Drivhuset er et perfekt sted at stå med gran, lys, ler og hvad der nu skal til, og samtidig bliver december rigtig hyggelig i havens drivhus.

Haven lige nu
Nyplantede frugttræer kan være udsatte for mus og harer. I planteskolen kan du købe en frugttræsspiral, der beskytter barken. Finmasket tråd har samme effekt.Chili har en lang udviklingstid, og vil du være blandt de første, der kan byde på egen chili, kan du begynde såningen nu. Det kræver dog kunstlys at undgå at få den ranglet.

Vær opmærksom på tøsne. Tøsne kan beskære dine buske og træer på måder, du ikke lige havde tænkt dig. Derfor er det en god idé at fjerne sne fra buske og små træer, før udsigten lyder på tø.
Spætmejsen er den eneste fugl herhjemme, der kan finde ud af at kravle nedad. Foto: Grøn Kommunikation
Spætmejsen er den eneste fugl herhjemme, der kan finde ud af at kravle nedad. Foto: Grøn Kommunikation

Vær en hård hund

Har du ikke nået at beskære din vin, skal du ikke gå i panik. Selv om vinen godt kan bløde lidt, forbløder den ikke. Det er bare med at komme i gang med saksen.

Vinterbeskæring af vin er ret enkelt. Du har en tyk stamme, og fra den har du sikkert lavet to, tre eller ligefrem fire forgreninger. Alt det småtteri, der vokser på stammen, skal bare væk, og så skal du koncentrere dig om de tykke forgreninger.

Lad os tage udgangspunkt i en af disse. Langs hele længden af forgreningen er der sideskud, og på de sideskud kan der være endnu nogle sideskud, ja, et helt kaos, især hvis ikke du fik trimmet vinen i sommer. Klip sideskuddet på forgreningen tilbage, så der kun er en enkelt eller to knopper. Ja, det er rigtigt, der bliver bare en lille stump tilbage og en masse ragelse, der skal væk.

Nu tager du dit målebånd og måler 30 centimeter frem, indtil du når endnu et sideskud på hovedforgreningen. Her gør du præcis det samme, og herudover fjerner du alle forhindringer, der er på din vej fra det ene sideskud til det, der er 30 centimeter længere fremme. Altså helt væk med alle de mellemliggende sideskud.

Sådan fortsætter du bare, indtil du når til enden. Herefter går du i gang med den næste store og lange forgrening. Er dine forgreninger den længde, som du gerne vil have dem, så klipper du dem bare tilbage, så de ikke er længere, end du ønsker.

Er din vin lidt yngre, klipper du to tredjedele væk af længden. Det gør man for at opnå en mere tyk forgrening, og det fortsætter man så med i de år, hvor vinen endnu ikke har nået sin maks.-længde.

Det kan lyde som en hård kur, men jeg kan forsikre dig om, at det giver flere druer, og når din vin er nogle år gammel endda flere, end du kan spise.

Birk er som vin en bløder. Allerede nu er safterne på vej op i kronen. En beskæring ender sjældent godt, men så kan man jo lappe lidt på træet og samvittigheden med nogle stærekasser. Foto: Grøn Kommunikation
Birk er som vin en bløder. Allerede nu er safterne på vej op i kronen. En beskæring ender sjældent godt, men så kan man jo lappe lidt på træet og samvittigheden med nogle stærekasser. Foto: Grøn Kommunikation
Husk fuglene. Netop nu trænger de til ekstra foder. En mejse bliver to år, hvis den overlever vinteren. Foto: Grøn Kommunikation
Husk fuglene. Netop nu trænger de til ekstra foder. En mejse bliver to år, hvis den overlever vinteren. Foto: Grøn Kommunikation
Foto: Grøn Kommunikation
Foto: Grøn Kommunikation

Haven: Spirende vinter og gang i safterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce