DM i skills trækker tusindvis af tilskuere

En dybt koncentreret gulvlægger lukker omverdenen ude med hørebøffer på ørene. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark

DM i skills trækker tusindvis af tilskuere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarksmesterskaberne i "skills" skal forbedre erhvervsuddannelsernes image og lokke flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Hvert år tiltrækker konkurrencen 50.000-70.000 tilskuere.

Hvert år dyster cirka 330 unge i at blive Danmarks bedste inden for deres fag. Det sker, når erhvervsuddannelserne holder DM i skills. Danmarksmesterskabet går på tur rundt i landet og plejer at tiltrække mellem 50.000 og 70.000 tilskuere.

- Vi afholder DM i skills for at forbedre imaget på erhvervsuddannelserne, for at tiltrække flere unge og for at vise, at erhvervsuddannelserne er fulde af udfordringer. De kræver både kloge hænder og et godt hoved, siger Jesper Juul Sørensen, der er formand og medstifter af DM i skills. Derudover er han uddannelseschef hos Dansk Byggeri.

Og meget tyder på, at konkurrencen påvirker de unges lyst til at tage en erhvervsuddannelse.

- Da vi holdt det i Herning i 2018, betød det, at Herning fik næsten 40 procent flere, der søgte erhvervsuddannelserne end året før. Og i Holstebro mener jeg, det var 25 procent flere unge, der søgte ind. Der er sket en stigning, de steder vi har været, siger Jesper Juul Sørensen. Han mener, det er vigtigt at kommunerne og erhvervsskolerne formår at holde fast i den øgede interesse, så interessen ikke falder igen, når skills-konkurrencen rykker videre til næste by.

- Vores største udfordring er at få skolerne til at lave lokale konkurrencer, for det er der, vi kan få fat i forældrene og de unge. Danmarksmesterskaber giver selvfølgelig meget opmærksomhed, men jo mere vi kan promovere erhvervsuddannelserne, jo bedre, siger han.

DM i skills
DM i skills startede i 2010 og foregår i en ny by hvert år.I år bliver konkurrencen afholdt i Næstved og finder sted 4.-6. april.

43 forskellige fag deltager i konkurrencen, og derudover er der en række fremvisningsfag, der ikke konkurrerer.

Der deltager omkring 330 unge i DM i skills. Nogle af deltagerne har kvalificeret sig i lokale- eller regionale konkurrencer, mens andre er udvalgt af deres undervisere. For eksempel hvis det er et meget lille fag med ganske få studerende.

I forbindelse med DM er der også konkurrencer for 8. klasseselever fra 70 forskellige klasser, der dyster mod hinanden.

Det er som regel undervisningsministeren, der skyder konkurrencen i gang, mens statsministeren kommer på afslutningsdagen og overrækker medaljer til vinderne.

Sammen med en lang række sponsorer er det fagene selv, der betaler udgifterne i forbindelse med konkurrencen.
En tjenerelev viser, hvordan man flamberer. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark
En tjenerelev viser, hvordan man flamberer. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark

Som elitesportsudøvere

Næste konkurrence finder sted i Næstved 4.-6. april. Og her vil elever fra 43 forskellige fag dyste om at blive Danmarks bedste inden for lige netop deres fag. Nogle af eleverne vil efterfølgende deltage i Europamesterskaberne og verdensmesterskaberne.

Danske erhvervsskolestuderende deltog i verdensmesterskaberne i skills for første gang i 1999, og DM i skills fandt sted for første gang i 2010.

- Jeg tror, mange af dem bruger konkurrencen til at bevise over for sig selv, at de kan meget mere, end de selv tror. Og så bruger mange af dem det til at starte op selvstændigt. Alle siger, at det er en oplevelse for livet. Og flere af dem har stillet op flere gange, hvis de har mulighed for det, fortæller Jesper Juul Sørensen, der år efter år bliver rørt af at se de unges dedikation.

- De er ekstreme rollemodeller og gode til at komme ud og fortælle om, hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse. Det er også en del af det, siger Jesper Juul Sørensen.

Der er knald på, de tre dage konkurrencen finder sted, og derudover kræver det en del forberedelse i månederne op til.

- De har tre hårde dage, hvor de knokler. Men de har også et niveau, hvor man må tage hatten af for dem. De træner også udover normal skoletid. Det er ligesom en elitesportsudøver, siger Jesper Juul Sørensen.

En kosmetiker i gang med at demonstrere sit fag. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark
En kosmetiker i gang med at demonstrere sit fag. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark
Slagterfaget er selvfølgelig også repræsenteret i konkurrencen. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark
Slagterfaget er selvfølgelig også repræsenteret i konkurrencen. Foto: Per Daugaard/SkillsDenmark

DM i skills trækker tusindvis af tilskuere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce