Tre kogebogsforfatteres køkkengrej til den øde ø

Louisa Lorang med sin uundværlige japanske Shun-kniv skabt af 33 lag stål. Foto: Thomas Lekfeldt

Tre kogebogsforfatteres køkkengrej til den øde ø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Man kan få sodavandsmaskiner, laksetænger, olivenudstenere, bøfformere, bordgriller, pastastativer, bacon-makere, ananasudstikkere, stilkfjernere, dehydratorer og isterningknusere. Men når alt kommer til alt, og der skal pakkes køkkengrej til den øde ø, er det de basale redskaber, der står tilbage. Vi bad tre aktuelle kogebogsforfattere udvælge deres yndlingskøkkenredskab.

Med kniven i tasken

Louisa Lorang har ikke et køkken. Hun har mange. Der er selvfølgelig det derhjemme på Christianshavn. Så er der køkkenerne hos de fotografer, hun arbejder sammen med på opgaverne til blandt andet ALT for damerne og til sit eget online madmagasin, Lorang & Co.

Der er køkkenerne i Go' Morgen Danmarks studier i Tivoli og på Hovedbanegården. Og så er der køkkenet hos Aarstiderne på Krogerup, som er der, vi møder hende en våd vinterdag, mens hun forsøger at snige lidt jordbær og solskin ind i vinterens måltidskasser. Bevæbnet med sin egen kniv. For selv om - eller måske nærmere fordi - hun færdes i så mange køkkener, har hun altid sin egen kokkekniv med i tasken viklet ind i et viskestykke og med elastikker omkring. Enten den billige syv kroners kniv fra Thailand, som hun fik af sin gamle køkkenchef på Frederiks Have på Frederiksberg - eller som i dag den dyre japanske Shun-kniv skabt af 33 lag stål og med smukt skæfte i lamineret valnød.

-Det er altid en af de to. Den ene er lidt fancy, den anden er virkelig skod, men så tynd i stålet, at du med bare tre stryg på stålet kan få den skarp. Kniven er mit vigtigste redskab, og så er det også rart at have noget velkendt, for når man står i et nyt køkken, bliver man altid sat lidt tilbage, forklarer hun.

Louisa Lorang, aktuel med bogen "Juice Deluxe - juice, blends & superbowls" på forlaget Lindhardt og Ringhof, er kendt fra Go' Morgen Danmark og madskribent for blandt andre Aarstiderne og ALT for damerne.

Louisa Lorang med sin uundværlige japanske Shun-kniv skabt af 33 lag stål. Foto: Thomas Lekfeldt
Louisa Lorang med sin uundværlige japanske Shun-kniv skabt af 33 lag stål. Foto: Thomas Lekfeldt

Tre børn med oprejst pande

Hvad gør man, når ens mand er verdensberømt kok, og man gerne selv vil udgive en kogebog? Nadine Levy Redzepi gik i modsat retning af Nomas michelinstjerner og udgav før jul en ganske jordnær kogebog, der egentlig slet ikke var tænkt som en bogudgivelse, men en håndskrevet opskriftssamling, som parrets børn kunne få med, når de blev voksne og flyttede hjemmefra.

Dagligdags opskrifter (med kun en lille smule trøfler og karljohanmayonnaise), som kan laves i en fart, når børnene er hentet og forlanger mad nu og her. Her er en god stegepande uundværlig. Nadine Levy Redzepi hiver en svensk støbejernspande frem af mærket Skeppshult, ikke synderlig stor, men hendes foretrukne, også når der skal laves mad til fire.

- Jeg steger som regel ikke mere end to stykker kød eller fisk ad gangen. Det er vigtigt, at panden er meget varm og forbliver varm, så maden reelt bliver stegt og ikke bare ligger og koger. En stegepande er for eksempel også velegnet til hurtigt at koge en god tomatsovs ind, fordi den har en større overflade end en almindelig gryde, forklarer hun.

Nadine Levy Redzepi, aktuel herhjemme og i udlandet med kogebogen "Downtime - deliciousness derhjemme" på forlaget Gyldendal, efter en årrække at have arbejdet på sin mand René Redzepis verdensberømte restaurant Noma.

Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt
Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt

Blendende grønne opskrifter

Den er spritny og står og troner på kogeøen i det rummelige hjemmekøkken i Herlev.

Ditte Ingemann har fået ny blender, og selv om hun investerer i kvalitet og dyre mærker - i dette tilfælde en Vitamix til cirka 4.000 kroner - bliver udstyret slidt efter nogle år, når både mand og kone i husstanden blender deres morgenmad, og for det meste også sætter strøm til den roterende kniv en gang eller to mere i løbet af dagen. For eksempel når Ditte Ingemann udvikler opskrifter på nye supper, dressinger og spreads af blandt andet mandler og jordnødder - eller maler grove havregryn til fint havremel. Men den daglige konstant er den sunde, flydende morgenmad:

- Hver morgen starter jeg med en greenie, altså en smoothie lavet på grøntsager. Der er blandt andet broccoli, spinat og squash i, og så er det altså vigtigt med en god højhastigheds-blender, der virkelig kan findele tingene og give et flot ensartet resultat, forklarer hun.

Ditte Ingemann, aktuel med bøgerne "Vegetar" og "Salatsnedker", begge på Politikens Forlag, har bloggen The Food Club og udvikler opskrifter for Aarstiderne og Økologisk Landsforening.

Louisa Lorang med sin uundværlige japanske Shun-kniv skabt af 33 lag stål. Foto: Thomas Lekfeldt
Louisa Lorang med sin uundværlige japanske Shun-kniv skabt af 33 lag stål. Foto: Thomas Lekfeldt
Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt
Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt
Ditte Ingemann er aktuel med bøgerne
Ditte Ingemann er aktuel med bøgerne "Vegetar" og "Salatsnedker". Foto: Thomas Lekfeldt
Ditte Ingemann er aktuel med bøgerne
Ditte Ingemann er aktuel med bøgerne "Vegetar" og "Salatsnedker". Foto: Thomas Lekfeldt
Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt
Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt
Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt
Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt
Ditte Ingemann er aktuel med bøgerne
Ditte Ingemann er aktuel med bøgerne "Vegetar" og "Salatsnedker". Foto: Thomas Lekfeldt

        Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt
Nadine Redzepis fortrukne køkkenredskab er en svensk støbejernspande af mærket Skeppshult. Foto: Thomas Lekfeldt

Tre kogebogsforfatteres køkkengrej til den øde ø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce