Tre fliser, der giver farver og varme

Acapulco-fliser fra Fired Earth sat sammen i en blanding af mønstre og farver lyser op på væggen bag køkkenbordet. Pressefoto: Fired Earth

Tre fliser, der giver farver og varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvid, sort og grå har i en lang periode været dominerende i de danske hjem. Men tone-i-tone indretningen er udfordret, mener Ann Lønborg fra Fired Earth, der sælger håndmalede fliser fra hele verden. Danskerne er blevet mere modige, og tager i hø

1. Fundet i gamle engelske arkiver

Der er hånddekoreret og klassisk design bag fliserne "Botany" fra Fired Earth. Men der er også århundreders historie gemt i mønstrene i blå-grønne og okkergule farver. I det britiske auktionshus Christie's' arkiver har Fired Earth fundet 1500-tals fliser, som har inspireret til mønstrene på botanyfliserne.

- Man har ofte fundet mønstre til fliser i London museer og nu så også i Christie's. De har samlet dem i arkiver i England, men de originale mønstre er fra Sydeuropa, siger Ann Lønborg fra Fired Earth.

Med klassiske motiver som citroner og granatæbler emmer Botanys mønstre af sydeuropæisk stemning. Fliserne er håndmalede på en base af terrakotta, der er behandlet, så de får et struktureret og antikt udseende.

De blå og grønne farver passer godt til et badeværelsesmiljø, fordi de skaber ro og leder tankerne hen på vand, mens de okkergule granatæbler nærmest får køkkenet til at dufte og smage af Nordspanien.

Botany-fliserne kan bruges på både gulv og vægge. De findes i seks forskellige udgaver. De er alle 17 gange 17 centimeter og koster fra 265 til 300 kroner per flise.

 

2. Mexicanske mønstre

"Acapulco" hedder serien af fliser, der kan bringe Mellemamerika til badeværelsesvæggen eller køkkenet. De traditionelle mønstre er i grønne, blå, gule og brune nuancer, og er der ikke nok farve og mønster i en flise, kan de blandes for at skabe mere variation. En blanding af blå Acapulco-fliser vil give et næsten skandinavisk look, mens de gule, brune og grønne mønstre giver en stemning af varme og Mexico.

- Fliser er en forholdsvis dyr løsning til en hel væg eller et gulv. Men man kan introducere det som et enkelt element i boligen. Har man et helt hvidt køkken vil 60 gange 60 centimeter af Acapulco-fliserne bag komfuret pifte rummet op og skabe glæde, siger Ann Lønborg.

Vægflisen Acapulco kommer i 13 forskellige udgaver: Ni med mønstre og fire ensfarvede. Fliserne måler 10 gange 10 centimeter og koster fra 8,50 til 48 kroner stykket.

3. Varm terrakotta som genbrug

Den rå, varme terrakotta er ved at få en renæssance ved Fired Earth. Terrakotta-fliserne fås både i de klassiske rød-brune nuancer og i en varm grå. Og så fås de i en genbrugt udgave, hvor man helt bogstavelig talt får et stykke herregårds- eller klosterstemning ind i huset. "Reclaimed Terracotta" hedder serien af genbrugsfliser, som er mellem 200 og 400 år gamle, gravet op ved gårde, herregård, kirker og klostre i Østeuropa. Fliserne er renoveret, men fremstår i en palet af forskellige røde, brune og gullige nuancer, der giver gulvet liv og varme.

- Det er et levende og naturligt materiale, som passer godt ind i tendenserne til mere natur i boligen. Og man kan godt nok ikke tage klimaet og Sydeuropa med hjem til Danmark, men man kan introducere noget af stemningen og varmen fra det sydlandske med terrakottafliserne, siger Ann Lønborg.

"Reclaimed Terracotta" fås som kvadratiske, rektangulære og sekskantede fliser. Det koster fra 1408 kroner til 1650 kroner per kvadratmeter.

Tre fliser, der giver farver og varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce