Mønster. Et foto af en designer i en mønstret kjole inspirerede designdirektør David Andersen til en ny serie af duge, håndklæder og sengetøj.

Trekanter bliver til polygoner, som bliver til et mønster, der drager øjnene. David Andersen, designdirektør hos Rosendahl Design Group som ejer Juna, kunne ikke få øjnene fra en kjole, som Nanna Ditzel bar på et foto fra 1966. Kjolestoffet havde mønsteret komet, der er grafisk og geometrisk, men samtidig legende og organisk.  

- Det var så spændende, at jeg ville se mere på det. Jeg ville vide, hvordan det var bygget op og sat sammen. Når et mønster har den effekt, er det interessant. Det er ligesom et kunstværk, som man bare vil kigge mere på, siger David Andersen.

Nanna Ditzel

Født i 1923, blev 81 år.

Uddannet fra kunsthåndværkerskolen i 1946. Startede samme år en designvirksomhed med sin mand Jørgen Ditzel. Frem til hans død i '61 skabte de prisvindende møbeldesign.

I 50'erne tegnede de desuden smykker for Georg Jensen og tekstildesign.

I 1968 giftede Nanna Ditzel sig med den tyske designer Kurt Heide. Hun flyttede til London og drev sammen med sin mand et stort møbelhus og designcenter frem til 1986, da Heide døde.

Hun flyttede tilbage til Danmark og åbnede tegnestue og værksted i København.

I 1995 blev Nanna Ditzel udnævnt til ridder af Dannebrog og året efter til Honorary Royal Designer af Royal Society of Art i London. I 1998 blev hun æresmedlem af Danske Designere.

Efter Nanna Ditzels død har hendes tre døtre ejet hendes designarv.

Fotoet af Nanna Ditzels komet-kjole fandt han i designarkivet, som den afdøde designers tre døtre ejer. Samme arkiv rummede også en stofprøve på komet-mønsteret, og ud fra den har tekstilvirksomheden Juna skabt nye produkter med Nanna Ditzels grafiske design, som udover at pryde designerens kjole blev solgt som metervare fra Hallingdal i 60'erne.

- Vi har arbejdet med mønsteret i respekt for Nanna Ditzels design. Vi har hele tiden tænkt: "Hvad ville Nanna gøre?" når vi valgte farver, størrelse på mønstre og produkter. Det er meget vigtigt for os, at produkterne er tro mod designeren, også for at det får den originalitet og kvalitet, som hun stod for, siger David Andersen.

Juna

Virksomheden blev grundlagt af Niels Junager i 1972. Juna var en tekstilimport, men med tiden blev den producent af sengesæt. Senere begyndte Juna også at sælge damaskduge, syet på en systue ved Ørbæk på Fyn. Efter år 2000 er Junas sortiment vokset med håndklæder, puder, plaider og køkkentekstiler.

Det er to år siden, at virksomheden begyndte at arbejde med Nanna Ditzels design.

Komet-mønsteret er ikke det eneste klassiske design, Juna har relanceret. I marts 2017 kunne man for første gang købe sengesæt med Ditzels kryds & tværs-mønster. Og også kunstneren Bjørn Wiinblad er ny fortolket i sengetøj, plaider og viskestykker af tekstilvirksomheden.

Nanna Ditzel arbejdede med design af smykker, møbler og tekstiler. Hun blev uddannet fra kunsthåndværkerskolen i 1946, efter hun havde stået i snedkerlærer. Mest kendt er hun nok også for sine stole. Blandt andet høj stol til børn og Trinidad-stolen. Men de fleste af os har siddet på hendes tekstildesign, for DSB brugte hendes Hallingdal-stof til IC3-togene i 80'erne.

Den alsidige designer skabte også alsidige design. Det er ikke alle mønstre, der ligesom komet både passer til en 60'er kjole og til moderne sengetøj, duge og håndklæder. Nanna Ditzels design havde en stoflighed og en form-forståelse, som gør, at det fungerer både i 2D og 3D, mener designdirektøren.

- Hun var superkreativ og ekstremt eksperimenterende som designer. Jeg ville faktisk kalde hende kunstner. Og så kunne hun sit håndværk. Der er en aura omkring de gamle designere, som Bjørn Wiinblad, Arne Jacobsen og Nanna Ditzel. De udstrålede noget helt unikt, og det gjorde de selvfølgelig, fordi der var så stor respekt omkring dem. Men de har også skabt design, der har påvirket tiden og sat sig spor, siger David Andersen.

Det er også derfor, mener han, at Nanna Ditzels design er relevant mere end 50 år, efter at hun tegnede det.

- Der er en følelse af ægthed over hendes design, ligesom der er med de andre store danske designere. Og jeg tror, at vi som forbrugere søger den følelse i de ting, vi køber. Der har i flere år været en køb og smid ud-kultur. Det vender man sig lidt imod, når man køber kvalitet. Der er timer og tid bag produktet. Der er ægte håndværk over det, siger han.

Komet-serien fra Juna fås både som sengesæt, servietter, dug, håndklæder og bruseforhæng.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Design: Årtier i balance og bevægelse

Design: Årtier i balance og bevægelse

Design: En papkasse er ikke bare en papkasse

Design: En papkasse er ikke bare en papkasse

Design: Paris i en stol

Design: Paris i en stol