Upcycling. Der skal ikke mange ressourcer til en Bettina Schori-lampe. Til gengæld skal der bruges tid, tålmodighed, håndværk og kreativitet. Designerens upcyclede lamper fortæller historier om nordisk design og tidligere tiders æstetik.

Hvor andre ser et knækket stoleben og en spand med metalaffald, ser Bettina Schori mønstre, farver og former. Og hvor nogle ser porcelænsfigurer som et levn fra bedsteforældrenes fortid, ser hun muligheder, historier og humor.

Glasdesigner Bettina Schori skaber unikke, upcyclede lamper ud af genbrugt glas og andres affald. Genbruget er et middel, men ikke målet i sig selv. Og derfor tager det tid for øjet at opdage reminiscenserne af flaskeformen og stolens ben eller at forstå, at det humoristiske indslag er en klassisk kongelig porcelænsfigur.

- Det er vigtigt, at formgivningen fungerer. Det er sjovt at bruge ting til noget andet, end de er beregnet til og se dem i en anden sammenhæng, men man skal ikke nødvendigvis tænke med det samme, at det er genbrug. For mig er designet vigtigt, siger Bettina Schori.

Hendes lamper er nærmest små skulpturer med lys i. Skulpturerne er båret af ledninger. Over en pære udfolder Bettina Schori sin kreativitet og sit håndværk. En gennemskåret og sandblæst lyseblå flaske, en porcelænsged og træperler hænger sammen med en fjeder af metalskrot. Delene er lavet hver for sig, men nøje valgt ud for at skabe former og farver, der både tilfredsstiller og overrasker øjnene, der kigger. Hendes serie af lamper samlet af genbrugsmaterialer hedder Upcycling Lights.

Genbrug af ressourcer

Som designer og formgiver har hun altid arbejdet med genbrug. De seneste fem til seks år er det især flasker, Bettina Schori har upcyclet ved at varme, strække, forme og sandblæse dem.

- Jeg går meget op i at bruge så få ressourcer som muligt. Derfor kan det være et dilemma at arbejde med glas, da det er meget ressourcekrævende at lave. Genbruget er med til, at jeg har det godt med at arbejde med glasset, når jeg bare former videre på noget, der er lavet. Designmæssigt og formmæssigt er det et spændende udgangspunkt, siger hun.

- Og jeg vil gerne inspirere folk til at tænke på affald som en ressource, man kan bruge til noget andet, siger designeren, der har arbejdet med glas og genbrug i mere end 20 år.

Nordisk enkelhed

Selv om lamperne er komplekse i både materialer og former, er der en rytme og enkelthed over dem. Og flaskerne bliver lette og elegante mellem Schoris hænder, når hun former og sandblæser dem.

- Faren er ofte, at man vil putte for mange historier i en lampe, selv om det er sjovt og fristende. Men det er enkelheden, der fungerer. Der skal være et forløb og en rytme i udtrykket. Det skal være underfundigt og enkelt, siger Bettina Schori.

Den nordiske enkelhed og elegance går igen i Bettina Schoris andre produkter: upcyclede vaser, upcyclede beholdere med låg og dropvaser. De sidste er ikke lavet af genbrugsglas.

Se mere til designerens arbejde på schori.dk.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.