Fyns Amts Avis mener: Urene stød i kampens hede


Fyns Amts Avis mener: Urene stød i kampens hede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken dabe@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Stop skattesvindlere. Drop bankpakker. Skær i jeres egen løn. Drop egne lønforhøjelser. Lær at forvalte pengene. Opfør jer anstændigt. I sparer altid på børnene og de ældre. Lad være med at smile.

De 26 medlemmer af Svendborg Byråd, som tidligere i denne uge indgik budgetforlig, agerer boksebold på avisens egen facebookside Vores Svendborg. Stødene sættes ind højt som dybt. Nogle stød er rene, mens andre er decideret urene. Og så er der nogle enkelte blokader af bygen af slag, der hagler ned over byrødderne.

Et indlysende fællestræk er frustrationen over, at der skal spares på børne- og ældreområdet, og frustrationen er helt forståelig. Det er blandt samfundets mest sårbare grupper, der skæres i budgettet, og det er der da heller ikke nogen grund til at smile ad. Spørger man hver enkelt af byrådsmedlemmerne, så vil de formentlig hellere vedtage et budget, hvor de deler 20 millioner kroner ud frem for at skære et tilsvarende beløb.

Vi kan hurtigt blive enige om, at det er noget møg, og der løbes i forvejen meget stærkt på plejecentre og i børnehaver, og som det også helt relevant påpeges, så er mennesker vores samfunds allerstørste ressource.

Og nu kommer der så et men, for kritikken af politikerne stikker til tider helt af i debattråden, og lødigheden er flere gange til at overse.

En skriver, at med en skat på 40 procent, burde der være penge nok. Kommuneskatten i Svendborg er på 26,8 procent.

Bankpakker og skattesvindlere sorterer ikke under kommunerne. Det er et statsligt anliggende.

Borgmesteren og byrådsmedlemmerne bestemmer kun delvist deres løn - og de kan ikke tildele sig selv lønforhøjelser. De kan vælge at sænke vederlagene for udvalgsarbejdet, men timelønnen for byrådsarbejde er ikke prangende; det er dog en mulighed at gøre det. Den samlede årlige vederlagspulje er på godt fire millioner kroner inklusiv borgmesterens løn på omtrent en million kroner. Fjerner vi helt vederlagene til de menige medlemmer af byrådet - borgmesterens løn kan der ikke rokkes ved - kommer det nok til at blive svært at samle en flok, der vil udføre arbejdet, men der ligger måske en mulig besparelse ved at skrue lidt ned, som det er blevet foreslået i Assens. Men der er stadig langt op til de omtrent 10 millioner kroner, der skal spares på børn, sundhed og ældre.

Dermed ikke sagt, at politikerne ikke kunne have prioriteret anderledes. De kunne have fredet børnene, som de gjorde i foråret, de kunne have fredet ældreområdet. Så skulle pengene findes et andet sted, men nu er de to områder to af de største udgiftsposter for kommunerne, og derfor er det også ofte de områder, der rammes. Og ja, så kunne de have hævet skatten. Men det er jo de færreste vælgere, der har stemt på politikere, der ønsker at gå den vej.

Politikere skal kunne tåle kritik for deres holdninger, men vi har som vælgere også et ansvar for at holde et bare nogenlunde niveau i vores kritik. Ellers er den i øvrigt også svær at tage alvorligt.

Vi har som vælgere også et ansvar for at holde et bare nogenlunde niveau i vores kritik.

Fyns Amts Avis mener: Urene stød i kampens hede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce