Fyns Amts Avis mener: Stærkt potentiale i landsbyerne


Fyns Amts Avis mener: Stærkt potentiale i landsbyerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken dabe@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Indimellem kan det være den helt rette medicin at gøre en dyd ud at gøre det nøjagtigt modsatte af, hvad der forventes af en. Altså finde modpolen til det, der kan synes som det mest oplagte at foretage sig.

Det er i en eller anden grad det, de to iværksættere Robert De Raeymaekers og René Vogn har gjort. De er blevet iværksættere i en landsby, og den metier, de hver især har kastet sig over, sælges naturligvis bedst, hvis kunderne ser det, og det er der trods alt ikke så mange, der gør, når de holder til i Hesselager - landsbyens mange kvaliteter ufortalt. Når man nu skal sælge belgisk øl og designermøbler, skulle man tro, at det ville være at foretrække at have forretningen liggende i en lidt større by.

Ikke desto mindre har de to iværksættere fastholdt, at deres respektive gesjæfter skal ligge i Hesselager, og i Robert Raeymaekers tilfælde, så er han nået til det punkt, hvor forretningen hænger ganske fornuftigt sammen, og René Vogn har også flere fordele ud af at ligge i landsbyen frem for for eksempel Odense eller Svendborg.

Det er godt nyt, at det kan lade sig gøre at opbygge en forretning i en mindre by i en tid, hvor for eksempel de lokale købmænd er under voldsomt pres, fordi de fleste af os i stort omfang kigger isoleret på priserne frem for at anskue tingene fra i lidt større perspektiv, der involverer huspriser og liv i landsbyerne.

Sagen er nok også den, at det ikke er alle specialbutikker og små produktionsvirksomheder, der nødvendigvis er kede af den digitale udvikling, der betyder, at en forretning som for eksempel Robert De Rayemaekers kan ligge hvorsomhelst i verden. Så snart han har fået en krog en væsentlig kundegruppe, er det jo ikke afgørende, hvor han ligger. Lige modsat de senere års centralisering af vores indkøbsvaner er det netop den lidt afsides beliggenhed, som gør ølbutikken en smule ekstra interessant, som han selv siger. Den vil måske ligefrem virke malplaceret et sted som Rosengårdcentret eller bare drukne lidt i en mellemstor gågade. Reelt bliver den, som han selv siger, mere interessant, fordi den ligger i Hesselager.

Og netop det er opløftende i en tid, hvor der tales meget om, at de mindre landsbysamfund er under hårdt pres, og der ledes efter de vises sten, for at finde veje til småbyers overlevelse i takt med at blandt andet købmænd og skoler lukker.

Iværksætterne og de små virksomheder, som tydeligvis findes i landsbyerne - alene i Lundeborg er der registreret 72 cvr-numre - er afgørende for landsbyernes fremtid. Og de kan være mindst ligeså vigtige som skolerne. Især hvis de enkelte virksomhedsejere og iværksættere som René Vogn og Robert De Rayemaeker er gode til også at bruge de lokale netværk til at løfte deres idéer og virksomheder.

Det er opløftende i en tid, hvor der tales meget om, at de mindre landsbysamfund er under hårdt pres

Fyns Amts Avis mener: Stærkt potentiale i landsbyerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce