Fyns Amts Avis mener: Skolehjem kan få flere til at vælge en erhvervsuddannelse

Anders C. Østerby, lokalredaktørBylinebillede.

Fyns Amts Avis mener: Skolehjem kan få flere til at vælge en erhvervsuddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den skulle egentlig have givet en positiv effekt, men det modsatte har vist sig. Selv om erhvervsskolereformen, som trådte i kraft for tre år siden, skulle have øget interessen for erhvervsskolerne og fået flere til at vælge en faglig uddannelse, er det modsatte sket. Fra 2014 og frem til 2017 er der 19 procent færre elever, der er begyndt på en erhvervsuddannelse, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Det er et problem. De brancher, som er afhængige af faglærte inden for håndværksfagene, kommer til at mangle 70.000 faglærte om ti år, lyder vurderingen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Danske Regioner. Derfor er det bekymrende, at færre unge vælger erhvervskolevejen. Som seniorforsker i VIVE Peter Koudahl sagde til Information: "De her tal burde være et wake-up call for politikerne om, at det, de har besluttet, ikke fungerer i forhold til de ambitioner, vi har."

Derfor er det da også godt, at der nu er tiltag på vej, der skal forsøge at vende udviklingen. En af idéerne kom forleden i et erhvervskoleudspil fra regeringen om at afsætte penge til, at erhvervskoler kan bygge deres egne skolehjem, så elever, der kommer langt fra udddannelsesstederne, kan bo trygt og godt, mens de går i skole, og dermed undgå lang tids transport til og fra skole.

Der er næppe nogen tvivl om, at skolehjemsordningen virker. Politikere og skoleledere kan bare kigge til Marstal, hvor elever på den treårige gymnasiale uddannelse med maritime fag, HF Søfart, får kost og logi gratis og har en såkaldt skolemor tilknyttet, som kan hjælpe eleverne med stort set alt - undtagen kærestesorger.

Den maritime HF optog i år 73 nye elever, og det er en stigning på over 50 procent i forhold til sidste år, hvor kun 44 elever begyndte på uddannelsen. Mange af dem ville givetvis ikke have valgt uddannelsen, hvis ikke det var for skolehjemmet. Samme melding kom tirsdag fra Rasmus Hansen, som læser til datatekniker i Aalborg. "Jeg havde ikke taget den her uddannelse, hvis jeg skulle køre fra Frederikshavn hver eneste dag," sagde han til DR.

En anden ny indsats under det mundrette navn Boss Ladies, som flere fagforbund og brancheorganisationer er med i, arbejder for at få flere piger til at vælge en håndværksuddannelse. Der burde være noget at hente, for branchen består i dag af 91 procent mænd. Sådan behøver det ikke være, så derfor vil projektet, som er støttet af blandt andet Nordeafonden og har et budget på 10 millioner kroner, forsøge at lokke piger fra folkeskolen ind på bygge-, anlægs- og installationsuddannelser.

Initiativerne er velkomne, for ikke alle skal gå den boglige vej. Danmark har brug for, at der er unge, der vælger en anden vej.

Fakta
Der er næppe nogen tvivl om, at skolehjemsordningen virker.

Fyns Amts Avis mener: Skolehjem kan få flere til at vælge en erhvervsuddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce