Fyns Amts Avis mener: Pressefriheden er ikke til forhandling


Fyns Amts Avis mener: Pressefriheden er ikke til forhandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Carsten Olsen caol@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Der er ingen tvivl om, at politikere indimellem er godt og grundigt trætte af pressens store interesse for deres gøren og laden.

Der er mange politikere, som nogle gange tydeligvis hellere ville være fri. Som for eksempel Ærø Kommunes borgmester, Ole Wej Petersen (S).

Han er led og ked af en læk til Fyns Amts Avis af papirer fra en lukket dagsorden med oplysninger om elfærgen Ellen.

Og især af den artikel, der forleden kunne afdække en overhængende risiko for, at budgettet for det opsigtsvækkende elfærge-projekt bliver belastet med endnu en ekstraregning.

Som borgmesteren sagde, da han blev bedt om at kommentere oplysningerne, så er "det meget irriterende, at vi ikke kan lave aftaler uden pressens indblanding".

Hvor "irriterende" det end er, kan Fyns Amts Avis imidlertid ikke love at blande sig uden om.

Tværtimod.

Det eneste løfte, vi kan give, er en fortsat utrættelig interesse for politikernes måde at forvalte deres mandater og borgernes skattekroner på.

Og det gælder ikke kun dem på Ærø.

Der er naturligvis sager, hvor det kan være nødvendigt for en myndighed at stemple papirerne som fortrolige og lade politikerne diskutere dem bag lukkede døre.

Men nogen forpligtelse for pressen til så ikke at interesse sig for sagerne, indebærer de fortrolige stempler og lukkede døre ikke.

Byggeriet og indsættelsen af el-færgen Ellen på ruten mellem Søby på Ærø og Fynshav på Als er et offentligt anliggende.

Det er EU og Ærø Kommune, der betaler regningerne. Og således altså skatteborgerne, der finansierer projektet.

Derfor kan den lokale presse ikke have nogen anden forpligtelse end at holde borgerne orienteret om det og informere, når projektet igen og igen bliver dyrere end forventet, og der nu er udsigt til endnu en betydelig ekstraregning.

Og dét heller ikke selv om Fyns Amts Avis har fået adgang til oplysningerne om ekstraregningen ad andre kanaler end de officielle.

Vores kritiske journalistik bliver ofte beskyldt for at skade lokale interesser.

Sådan er det også i sagen om el-færgen Ellen.

Men pressefriheden og vores pligt til holde borgerne orienteret om politikernes omgang med skattekronerne er ikke til forhandling.

Det er ikke politikerne, der afgør, hvordan og hvornår en sag, som offentligheden har en åbenlys interesse i at blive informeret om, omtales.

Det gør vi.

Vi insisterer på, at borgerne og det nære demokrati er bedst tjent med, at det er os og ikke politikerne, der redigerer den lokale avis.

Også selv om vi jo godt ved, at det nogle gange sikkert er meget irriterende.

Nogen forpligtelse for pressen til så ikke at interesse sig for sagerne, indebærer de fortrolige stempler og lukkede døre ikke.

Fyns Amts Avis mener: Pressefriheden er ikke til forhandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce