Fyns Amts Avis mener: En jurabus vil være en stor gevinst


Fyns Amts Avis mener: En jurabus vil være en stor gevinst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken dabe@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

En jurabus, der ruller ind på torvet i Rudkøbing en gang om ugen eller måske ligefrem ved Brugsen Humble eller Snøde. Det lyder forjættende. Altså at det vil være muligt at få gratis juridisk vejledning på vej hjem med to liter skummet og en pakke havregryn i muleposen.

Der er selvfølgelig ikke tale om en omgang hyggerådgivning, og det er da heller ikke den slags, der foregår hos Retshjælpen Fyn i Svendborg. Det er helt afgjort alvorlige sager, der vendes i Byparken, og fundamentet for, at noget tilsvarende kan være relevant, er helt givet også til stede på Langeland.

I løbet af de første fire måneder, de frivillige jurastuderende, som står for den daglige rådgivning, har stillet sig til rådighed i Byparken, har de fået 79 henvendelser fra borgere, der har stået i juridiske kniber. Og 46 gange er der blevet ført sager på baggrund af rådgivningen - sager som formentlig aldrig var blevet til noget, var det ikke for Retshjælpen Fyn.

Rådgivningen er nemlig møntet på borgere, der normalt ville gå i en stor bue uden om alt, hvad der lugter af salærer til advokater. Det har de nemlig ingenlunde råd til. Derfor er det en vigtig rolle Retshjælpen Fyn udfylder. Helt almindelige mennesker kan således få juridiske råd, de aldrig selv ville kunne finde økonomiske ressourcer til, og de kan blive vejledt om, hvorvidt en sag er værd at forfølge.

Udsigten til, at tilbuddet endda kan rykke længere ud end til Svendborg, har også et godt perspektiv. Der vil givetvis også findes knap så økonomisk velfunderede mennesker på Langeland, der godt kunne bruge nogle juridiske råd og vejledning. Og står man i en økonomisk svær situation, kan alene det at skulle en tur til Svendborg være en udfordring. Det vil være noget lettere, hvis denne hjælp kan findes i nærområdet. Og måske endda ligefrem gratis.

En retshjælp, der kan nå ud til borgere, som normalt ikke kan komme i nærheden af at få tjekket deres rettigheder, er en klar styrkelse af vores position som retssamfund. Det er en styrkelse af det juridiske og sociale sikkerhedsnet, der indimellem sættes under pres af skiftende politiske dagsordener og økonomisk pressede områder.

Og vender vi det om og kigger på de jurastuderende, der med dygtige juristers støtte i ryggen, uddeler råd, så får de også et fagligt og praktisk rygstød undervejs i deres uddannelse. De får med andre ord prøvet deres færdigheder af under kontrollerede forhold.

Det vil på alle måder være til gavn for vores samfund, hvis det lykkes at brede Retshjælp Fyn og tilsvarende institutioner i resten af landet ud, så større dele af landet tilbydes muligheden for at få råd og vejledning i sager om alt fra arbejdsskader til familiesammenføring og skilsmissesager.

Udsigten til, at tilbuddet endda kan rykke længere ud end til Svendborg har også et godt perspektiv.

Fyns Amts Avis mener: En jurabus vil være en stor gevinst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce