Fyns Amts Avis mener: Det store kup i Socialstyrelsen


Fyns Amts Avis mener: Det store kup i Socialstyrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Carsten Olsen caol@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Skal man grine eller græde? Skal man være oprørt og forarget? Eller bare nøjes med at fnise henført og sende en beundrende tanke til den 64-årige kvinde, som menes at have lænset statskassen for 111 millioner kroner?

Tjah, sagen om det store kup i Socialstyrelsen kalder vel nærmest på hele følelsesregisteret.

For det er selvfølgelig både morsomt og helt til grin, at Socialstyrelsens reinkarnation af Olsen-Bandens Egon Olsen igennem 16 år har kunnet fuppe sig til de mange millioner fra de såkaldte satspuljemidler.

Og begrædeligt og meget forargeligt, at en svindler har kunnet udnytte en åbenlys systemfejl til at overføre millioner af skattekroner til sin egen konto.

Det er næppe muligt at udtænke systemer, der helt udelukker risikoen for svindel.

Og hvor der er en mulighed for at svindle, er der som regel også en svindler.

Men omvendt burde det naturligvis også være helt utænkeligt, at der findes systemer i det offentlige, hvor kontrollen er så ringe, at en medarbejder kan lænse statskassen for svimlende beløb.

Men det gør der altså i Socialministeriet.

Og dét på trods af, at det i årevis har været velkendt, at der ikke er styr på lige præcis de satspuljemidler, den 64-årige tilsyneladende har forsødet sin ellers anonyme tilværelse som betroet medarbeder med.

Der er således adskillige beretninger fra Folketingets statsrevisorer, som kritiserer Socialministeriets forvaltning af satspuljemidlerne.

Statsrevisorerne påpegede for eksempel allerede i 2014, at forvaltningen af satspuljemidlerne er "præget af manuelle arbejdsgange og stor personafhængighed".

Og så sent som sidste år fandt Statsrevisorerne "det utilfredsstillende, at Børne- og Socialministeriet ikke har etableret et overblik og på systematisk vis opsamlet viden om, hvilke sociale indsatser, der virker".

Ikke desto mindre fremstår den ene politiker efter den anden nu som nærmest bestyrtet over den manglende kontrol med og det manglende overblik over satspuljemidlerne.

Som da socialminister Mai Mercado (K) i forbindelse med afsløringen af den 64-åriges store kup erklærede, at "det er fuldstændig uhørt, at det har kunnet ske".

Det er 20 år siden, den sidste film i serien med Olsen-Banden havde premiere.

Fiktionens Egon, Benny og Kjeld findes ikke mere.

Men i virkelighedens biografteater spiller forestillingerne om de små fisk, der svindler "systemet", stadig for fulde huse.

Det store kup i Socialstyrelsen er blot den seneste.

Og når ansvaret engang skal placeres, skal det blive spændende at se, om det går som i Olsen-Banden, hvor det altid er Egon, der ender i spjældet, mens de store fisk, som skulle have passet noget bedre på pengene, som regel går fri.

I virkelighedens biografteater spiller forestillingerne om de små fisk, der svindler "systemet", stadig for fulde huse.

Fyns Amts Avis mener: Det store kup i Socialstyrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce