Fyns Amts Avis mener: Der er brug for journalistikken som aldrig før


Fyns Amts Avis mener: Der er brug for journalistikken som aldrig før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lokalredaktør Martin Ramsgaard maram@faa.dk
Katrine Becher Damkjær
Leder - Fyns Amts Avis. 

Vi har hængt et Tibet-flag op her på avisens lille Langelandsredaktion. Det skal minde os om vores vigtige opgave som den fjerde statsmagt i vores samfund.

Vores opgave med at stille opklarende og kritiske spørgsmål til alle de historier vi beskæftiger os med.

Der havde ellers bredt sig en stemning af, at tiden - i hvert fald i Danmark - var løbet fra de negative historier, der konsekvent fokuserer på konflikter og problemer.

I stedet skulle pressen pege på de gode historier og løsningsmodeller i den såkaldte konstruktive journalistik. Pressen skulle være medspiller og ikke modspiller.

Men i den seneste tid har vi haft en række historier her i landet, der viser, at tiden ikke helt er løbet fra den kritiske journalistik, og at der måske alligevel er nogle problemer, som ikke løser sig selv med interne kontrolinstanser og kommissionsrapporter.

Aktuelt har vi sagen om, hvordan kriminelle finansfolk systematisk har lænset skattekasserne i hele Europa for 410 milliarder kroner, som Danmarks Radio forbilledligt har afdækket i samarbejde med europæiske kolleger.

Der er sagen om den betroede medarbejder i Socialstyrelsen, der gennem en årrække overførte 110 millioner til sin egen konto på trods af løbende advarsler fra Statsrevisorerne.

Der er også sagen om Danske Banks effektive hvidvask af det russiske kleptokratis formuer, som aldrig var kommet frem i lyset, hvis det havde stået til bankernes og statens egne kontrolsystemer.

I meget mindre målestok her på Langelandsredaktionen, har vi afdækket hvordan sygehusene i stigende grad sender udskriver en lind strøm af patienter, som skal færdigbehandles hjemme i deres kommune - på kommunernes regning vel at mærke.

En praksis, der har fået budgetterne til at løbe løbsk på Langeland, der i forvejen er fast aftager af statens hjælp til fattige kommuner.

Og ikke mindst har vi Tibet-sagen, hvor de bærende institutioner i vores samfund fuldstændig skamløst løj, så det drev ned af væggene om noget så harmløst som en lille demonstration for et frit Tibet, som man prøver at skåne den kinesiske præsidents øjne for. Kun på grund af journalisters vedvarende arbejde, slap de ikke afsted med det - selvom den historie ikke er slut endnu.

Bortset fra historien om den langfingrede styrelsesmedarbejder, er det alle historier, der ikke var kommet frem, hvis det ikke havde være for en ihærdig og vedholdende kritisk journalistik.

Dermed ikke sagt, at vi ikke skal være positive, konstruktive, tale Langeland op og understøtte initiativer på øen. Men vi skal ikke glemme vores vigtige opgave med at kontrollere magten og stille opklarende og kritiske spørgsmål.

Derfor har vi hængt Tibetflaget op ved siden af storskærmen på redaktionen, hvor vores hjemmeside kører.

Det skal minde os om vores vigtige opgave som den fjerde statsmagt i vores samfund.

Fyns Amts Avis mener: Der er brug for journalistikken som aldrig før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce