Kommunal hjemmepleje: Tag større ansvar for de svækkede ældre


Kommunal hjemmepleje: Tag større ansvar for de svækkede ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kan være fortvivlende at få afslag på hjemmehjælp, hvis man føler sig for svag til at gøre rent i sit eget hjem, sådan som 73-årige Iris Møller beskrev over for avisen tidligere i påsken.
Iris Møller, der har haft en blodprop i rygmarven og desuden har problemer med synet, har af Middelfart Kommune fået den besked, at hun selv er i stand til at udføre rengøringen i sit eget hjem. Kommunens begrundelse er, at hun stadig selv kan gå i bad stående, vaske tøj og købe ind i et nærliggende supermarked, og derfor vurderer kommunens visitatorer, at den 73-årige dame også er i stand til at støvsuge og at vaske gulvet.
Den afgørelse skal en lederskribent, der ikke kender alle sagens akter, af gode grunde ikke anfægte. Til gengæld er der grund til at forholde sig stærkt kritisk til det faktum, at landets kommuner under ét langsomt udhuler hjemmehjælpen til svækkede ældre. Ifølge en analyse fra Viden til Velfærd ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd var der hele 73.000 ældre med en funktionsnedsættelse, der i 2017 manglede hjælp til praktiske opgaver som at købe ind, tage sko på og gå i bad. Og det er for mange.
Alt, alt for mange.
Det høje tal vidner om, at kommunerne ikke i fuldt omfang tager ansvar for sine svækkede borgere. Eksempelvis Ældresagen har dokumenteret, at der er i løbet af de sidste 10 år er blevet 50 procent flere svækkede ældre med et udækket behov. Det er ganske voldsomt, og derfor bør kommunerne absolut finde nye måder at gribe hjemmeplejen an på, så man bedre imødekommer de svækkede ældres behov.
Der er imidlertid ikke alene et kommunalt ansvar at sikre de ældres behov, for landets ældre skal også vænne sig til, at kommunerne ikke har råd til hjemmehjælp og hjemmepleje i samme omfang som tidligere. Kommunerne skal passe på pengene, og når antallet af ældre samtidig vokser så meget, som tilfældet er – og heldigvis for det – er der ganske rimeligt, at de ældre, der kan klare sig og selv håndtere f.eks. indkøb, også får ansvaret for rengøring i eget hjem.
Derfor er det fint, at Iris Møller har fået tilbudt et besøg af en ergoterapeut, der kan vejlede hende i at gøre rent på en måde, der ikke belaster hende så meget som nu. Det tilbud bør fru Møller og andre i samme situation takke ja til, for det er i høj grad alle borgeres interesse at blive så selvhjulpne som overhovedet muligt. Ingen har i den sidste ende glæde af at sidde uvirksom i sofaen.
Der findes selvfølgelig andre løsninger på udfordringen. F.eks. den vidtløftige, at politikerne efter valget sender nye milliarder til ældreområdet. Eller at ældre i endnu højere grad end nu kan købe sig til ekstra hjemmehjælp.
Alligevel skal kommunerne tage et større ansvar for de svækkede ældre, end de gør nu. Og de ældre, der selv kan gøre rent, skal gribe støvsuger og gulvskrubbe. Anderledes kan det ikke være.

Kommunal hjemmepleje: Tag større ansvar for de svækkede ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce