Vollsmose: Der er en løsning
Af: Abdirashid Abdi og Morten Pedersen - byrådskandidater for Alternativet, Odense

Selvfølgelig skal der sættes ind her og nu for at sikre postbude og borgere i Vollsmose.

Vi vil dog stille os en smule undrende over for visse byrådsmedlemmer fra både DF, V og K, som i den grad bruger det som afsæt for bål og brand. At nu skal der sættes hårdt mod hårdt.

Det har vi prøvet - det endte her. Og det er cirka lige så kortsigtet som at tisse i bukserne for at holde sig varm. Bevares - der er masser af bravour og bravado i at snakke om at knuse de kriminelle. Og der skal også sættes hårdt ind her og nu.

Men de ballademagere, bander og kriminelle, vi har i Odense, er nogen, vi selv har skabt. Det er ikke nogen, der pludselig er dukket op ud af det blå. De er født og opvokset i Odense. Og alle mulige mennesker har meldt ind om de her problemer. Fra skoler, sfo'er, SSP-medarbejdere, specialundervisere osv. osv. Men advarslerne er siddet overhørig.

I stedet læner man sig tilbage i et mageligt foragteligt menneskesyn, hvor man ved ikke at lytte til samtlige uddannelsesinstitutioner, pædagogiske medarbejdere og sociale instanser, der i årtier har meldt disse problemer ind, nemt kan få virkeligheden til at passe til et fremmedfjendsk syn, hvor det er de utaknemmelige fremmede, der igen er uartige og skal have en fast hånd, indtil de enten rejser hjem eller arter sig.

Men ikke mere.

Problemerne er her nu. De skal håndteres her og nu, og dele af den løsning vil være hård. Fortidens førte politik kan vi ikke løbe fra, og den må vi håndtere, uanset hvor uskøn den måtte være.

Men vi kan stoppe med at blive ved med at føre den samme fremmedgørende politik og gøre noget andet. Lade SSP-medarbejdere, skoler, pædagoger, socialrådgivere og alle de mange andre specialister komme til orde og inddrage dem i ordentlige og langsigtede løsninger.

Hvordan giver vi så disse unge følelsen af at blive inkluderet? Nogle af dem har følt sig fravalgt siden syv-otte-års alderen. Ekskluderet af skolen, klubberne og mange andre af de fritidstilbud, der er. Måske er det på tide at vi indtænker et nyt fælles system - udvikling af værktøjer, som har fokus på en systematisk identifikation af kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge og miljøer med højt kriminalitetsrisiko.

I Alternativet tror vi på:

Styrket indsats over for børn og unge fra traumatiserede familier.Styrket helhedsorienteret gadeplanindsats.Styrket reaktion ved bekymrende skolefravær og udmeldelse af skolen.Styrket uddannelsesindsats, udslusning og opfølgende støtte i forbindelse med løsladelse.Styrkelse af misbrugsbehandling.Styrkelse af civilsamfundetSker alle disse ting ikke allerede? Jo og nej. De sker delvist. I begrænsede løsningsforslag. Men det rækker slet, slet ikke til de problematikker, vi står overfor.

I Alternativet tør vi godt anerkende, at der ikke er nogle nemme løsninger. Men det betyder ikke, at der ikke eksisterer en masse gode løsninger.