Ungdomsuddannelse. Unge i landdistrikterne betaler prisen


Ungdomsuddannelse. Unge i landdistrikterne betaler prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Borgmester Søren Steen Andersen, Assens Kommune - borgmester Hans Luunbjerg, Kerteminde Kommune - borgmester Morten Andersen, Nordfyns Kommune - b

VUC
Læserbrev. 

Regeringspartierne præsenterede forleden et reformudspil af de forberedende uddannelser, der skal få flere unge i gang med en ungdomsuddannelse eller et arbejde.

Der lægges op til en struktur, hvor kun tre ud af fire kommuner vil få en fysisk skole.

Hvis der ikke engang skal ligge en uddannelsesafdeling i hver kommune, forringer man virkelig vilkårene for de udsatte unge i landkommunerne, som i forvejen kæmper med for lange afstande til uddannelserne. Det er bekymrende, at de unge, der i forvejen har svært ved at tage en uddannelse, skal bruge flere timer på transport til og fra uddannelsesstedet.

Med reformen vil regeringen flytte kursister under 25 år fra produktionsskoler og VUC'er til en ny forberedende uddannelsesinstitution. Det betyder helt konkret, at reformen kommer til at udsulte landets VUC'er, der skal aflevere ca. 7400 kursister til den nye uddannelse.

Og det vil ikke kun gå ud over de kursister, der i dag benytter sig af VUC's avu-tilbud, men også kursister, der læser hf på VUC. Flere af de mindre afdelinger, der sørger for god geografisk dækning i landområder, vil nemlig blive så reducerede, at de må lukke.

Hvis lokale VUC-afdelinger må lukke, vil det være noget nær en katastrofe. For så forringer vi andre unges muligheder for uddannelse i vores tyndt befolkede områder. Dermed bliver det de kursister, der har deres daglige gang på VUC'er rundt om på Fyn og i resten af landet, der kommer til at betale prisen for regeringens planer.

Mens regeringens udspil i disse dage forhandles på plads med resten af Folketingets partier, kan vi kun håbe på, at der bliver plads til lokale løsninger. Løsninger, der bygger videre på eksisterende samarbejder og støtter op om de uddannelsesinstitutioner, der i forvejen gør et stort stykke arbejde for at sikre et tilbud til alle unge - også i de mindre byer.

Det er en god idé med et mere enkelt tilbud til unge, der ikke går den lige uddannelsesvej. Men det må ikke ske på bekostning af den geografiske dækning. Der skal være et tilbud tæt på de unge, lige meget om de bor i Odense eller ude på landet.

Hvis regeringens udspil bliver vedtaget, kan konsekvensen være, at unge og voksne på AVU eller hf må tage til Svendborg eller Odense for at gå i skole. Det er i hvert fald ikke i de unges interesse at lukke uddannelsesinstitutionerne i de mindre kommuner.

Afstand til uddannelsesinstitutioner er afgørende for, at unge tager en uddannelse.

Ungdomsuddannelse. Unge i landdistrikterne betaler prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce