Uddannelse. Spild af offentlige midler


Uddannelse. Spild af offentlige midler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Peter Vestergaard - Forstander, HF og VUC FYN Viften
Billede
Læserbrev. 

Regeringen har fremlagt et udspil om etablering af en ny Forberedende Grunduddannelse for unge mellem 16-25 år. Regeringen har i sit udspil valgt stort set at følge et oplæg fra en ekspertgruppe, som blev sammensat med kun ganske få repræsentanter fra de skoleformer, som i dag har med de unge at gøre. Det kan der komme nytænkning og visioner ud af, men desværre også det modsatte.

Ekspertudvalget valgte på eget initiativ at udvide sit kommissorium, så rapporten ikke kun fokuserede på de udsatte unge (angiveligt 70.000 - efter tal fra Undervisningsministeriet), men pludselig på alle unge mellem 16-29 år uden en ungdomsuddannelse. I sin iver efter at skabe noget nyt og banebrydende i både ekspertgruppe og regeringen har man så lavet den klassiske fejl, nemlig at udstyre sig med tunnelsyn, og ikke være opmærksom på alle de afledte problemer som den foreslåede løsning vil skabe.

Ifølge ministeriets tal til partiets forhandlere vil omlægningen koste 538.000.000 ekstra over de næste fire år i direkte udgifter, mens alle de afledte problemstillinger ikke er beregnet.

Et af hovedargumenterne i undervisningsminister Merete Riisagers præsentation var, at de unge - og specielt denne udsatte gruppe- skulle kunne cykle til uddannelse. I udspillet er der lagt op til færre institutioner end i dag (max. 75 i hele landet) og samtidig en stor reel fare for lukning af eksisterende uddannelsestilbud på VUC'erne i land-kommunerne. Det vil føre til øget centralisering og samling af endnu mere uddannelse i de større byer.

Bæredygtigheden og den kritiske masse forsvinder på VUC'erne rundt på Fyn. Cyklen kan ikke længere klare transporten, men vil blive erstattet af lange busrejser til Odense eller Svendborg. Det koster penge for samfundet og både tid og penge for den unge. Det faktum, at mange unge på den måde afskæres fra et reelt lokalt uddannelsestilbud, forstærker forskellen mellem by og land og øger uligheden i adgangen til uddannelse.

Unge over 25 år skal transportere sig langt, hvilket også bliver gældende for de, som efterfølgende tager en hf-eksamen for at komme videre i deres liv. En tredjedel af VUC's SU-kursister er enlige forsørgere, og omkostningerne ved den lange transporttid kan meget tænkeligt blive for store og uoverskuelige, hvis planen gennemføres.

Der kan med andre ord lægges et anseeligt millionbeløb til de 538.000.000. og et utal af ødelagte uddannelsesdrømme for en stor gruppe unge, hvis regeringens plan føres ud i livet. Spild af offentlige penge- og problemet kunne være løst både meget billigere og have taget hensyn til de mange unge, som dagligt følger undervisningen på enten én produktionsskole eller på VUC.

I et andet af forhandlingsbilagene har ministeriets embedsfolk beregnet konsekvenserne for de unge i transportafstand, hvis VUC lukker sin afdeling i Rudkøbing. Iflg. ministeriet er der kun 19 km til Svendborg og 43 km til Nakskov. Men embedsfolkene har åbenbart ikke øje for, at mange unge i forvejen transporterer sig fra Lohals, Bagenkop til Rudkøbing - eller at der er vand og ikke en bro mellem Langeland og Lolland.

Der er i mange kommuner glimrende praktiske løsninger, som fungerer uden brug af ekstra offentlige midler - men ekspertgruppen og efterfølgende regeringen har i hele processen virket yderst fastlåst på deres egen løsning, som efter min bedste overbevisning ikke løser problemerne med de få udsatte unge, men skaber barrierer for mange andre og dermed et stort spild af offentlige midler.

Uddannelse. Spild af offentlige midler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce