Uddannelse: Fynske ministre svigter fynske unge


Uddannelse: Fynske ministre svigter fynske unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Peter Vestergaard, Brunsegårdsvej 33, Tommerup - forstander, HF og VUC Fyn Viften
Billede
Læserbrev. 

De to fynske ministre Merete Riisager og Maj Mercado stod i sidste uge sammen med statsministeren for lancering af et reformudspil om det forberedende tilbud for unge mellem 16-24 år. Pointen i udspillet er, at vi som samfund har begået et kollektivt svigt over for de 50.000 unge i aldersgruppen 16-24 år, som hverken er i uddannelse eller i job.

Det lyder unægteligt som et stort tal, men f.eks. for Assens Kommunes vedkommende drejer det sig om knap 300 unge, som enten kan have et sabbatår med rejse i udlandet, være på højskole, følger kommunale beskæftigelsestilbud eller slås med fysiske eller psykiske problemer, som ikke gør dem i stand til i øjeblikket at tage et job eller en uddannelse.

Vi skal naturligvis som et demokratisk og humanistisk samfund forsøge at have alle med, og det hedder i regeringens optik en reform af de forberedende tilbud. I udspillet samles produktionsskole, KUU, EGU og AVU i en ny, samlet uddannelse på max. to år, kaldet Forberedende Grunduddannelse. Den nye uddannelse har tre spor - nemlig en Almenlinje (AL), Produktionsskolelinje (PL) og Erhvervsskolelinje (EL). Så det, som er blevet kaldt en jungle af tilbud, reduceres fra fire til tre tilbud.

Alle 15-24 årige, som ikke påbegynder en ungdomsuddannelse eller har et ufaglært job, skal ind på den nye uddannelse FGU, der oprindelig er tænkt som et forberedende tilbud til udsatte unge. I sin iver efter at skabe reformer og banebrydende nytænkning har regeringen skabt et tilbud for alle unge i alderen 15-24 år - uden at skelne til ungegruppens store diversitet, mangfoldighed og kompetencer.

Undervisningsminister Merete Riisager sagde ved pressemødet, at det er vigtigt, at netop denne gruppe unge i fremtiden kan cykle til uddannelse. Vi har i dag et tæt forgrenet tilbud til unge på Fyn med produktionsskoler og VUC-afdelinger i stort set alle kommuner, netop for at være tæt på de fynske unge, som ikke gik den direkte vej fra folkeskolen til en ungdomsuddannelse. I dag kan de cykle eller nå frem via lokale busser på under 30 minutter, hvilket er af afgørende vigtighed for at løfte denne mangfoldige ungegruppe, hvoraf mange også er enlige forsørgere.

Hvis reformudspillet fra regeringen bliver til virkelighed i sin nuværende form, fjernes AVU-tilbuddet til målrettede unge fra 18-24 år. Mange kombinerer i dag fag på AVU (9.-10. klasse) med fag på HF for at komme hurtigt videre i uddannelsessystemet, så drømmen om f.eks. et job som sygeplejerske, pædagog eller lærer kan blive virkelighed inden for en overskuelig tidshorisont.

Men den store konsekvens, som embedsmandsværket åbenbart ikke har informeret ministeren ordentligt om, er, at ved at fjerne de 18-24 årige fra AVU bliver den kritiske masse rundt på VUC'erne på Fyn så lille, at tilbuddet må nedlægges - og som konsekvens heraf også de lokale HF-enkeltfagstilbud.

Det betyder i praksis, at mange unge, som ikke gik den direkte vej fra folkeskolen på stx, presses ud på lange busture. I virkelighedens verden vil de dermed ikke tage den uddannelse, som kan bringe dem væk fra de ufaglærte job, og Danmarks udkantsproblematik forstærkes blot endnu mere.

Regeringen havde som ambition at gøre det bedre for den relativt lille gruppe af udsatte unge, men ender med at ramme den store gruppe af unge og unge voksne, som i dag gennemfører først en 9.-10. klasse - og senere en HF-eksamen.

VUC er et springbræt væk fra offentlig forsørgelse. Der er stadig tid til besindelse, tid til at Merete Riisager tager imod et tilbud om at besøge den virkelige, fynske uddannelsesverden væk fra Slotsholmens beskyttende mure og tid til at embedsmandsværket ikke kun tænker i Københavnske løsninger.

Der er flere enkle løsninger, som dels tilgodeser den store gruppe, men som også følger de trods alt gode intentioner i regeringsudspillet. For blot at nævne et par stykker - lad de 18-24 årige selv vælge eller indfør en uddannelsesparathedsvurdering, så de unge 18-24 år stadig hurtigt kan forfølge deres uddannelsesdrøm. Eller åben for lokale løsninger, hvor vi i de enkelte kommuner finder de løsninger, som virker.

Jeg har i dag inviteret undervisningsministeren og statsministeren til at overvære to translokationer på vores afdelinger på Vestfyn for at give dem en oplevelse af kursisternes mangfoldighed.

Uddannelse: Fynske ministre svigter fynske unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce