Tiltaleform. Væk med det omklamrende


Tiltaleform. Væk med det omklamrende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Kære Kathrine Sørensen.

Jeg giver Dem helt ret, når De i dagens brev til os læsere beklager Dem over den omklamrende måde, man i dag bliver tiltalt på, både verbalt og i breve.

Men De er helt galt afmarcheret. Kombinationen "Kære Fornavn Efternavn / Med venlig hilsen" er stadig den vedtagne formelle indledning/afslutning af skrivelser - fra det offentlige såvel som mellem private. I min hukommelse strækker det sig tilbage til 1940'erne, hvor det brugtes i skrivelser til mine forældre, og hvor vi lærte at formulere os således i skolen. 

Hvad der derimod er omklamrende er, at når jeg skriver en mail til et firma eller en person, som jeg ikke kender, så får jeg oftest et svar, der begynder: "Hej Manfred" og afsluttes med "Fornavn Efternavn" og ofte også vedkommendes stilling og akademiske grad. Det opfatter jeg som direkte nedsættende.

Det mindste man kan forlange, må være, at personer, der mener at være på fornavn med en, også underskriver sig med fornavn alene. Men det fungerer jo ikke, eller hvad? 

De har ret med hensyn til brugen af "kære", når det bruges i kombination med fornavn alene. Det er virkeligt omklamrende. Hvis jeg får et brev/mail, der indledes med "Kære Manfred", så reagerer jeg ved at svare, at det beder jeg mig frabedt. Den lille forskel er afgørende, når der skal skelnes mellem formelle skrivelser og kommunikation mellem mennesker, der kender hinanden virkeligt godt, som f.eks. gamle skolekammerater. 

I England skriver de også formelt "Dear Mr. Soandso / Kind regards" og i Tyskland kan man stadig bruge "Liebe Frau Sogenannt / Mit freundlichen Grüße", selv om de her tit er gået over til: "Sehr geehrte Herr N.N", men det er nok at gå for langt i bestræbelsen på at være formel.

Med venlig hilsen 

Manfred Federau.

 

 

 

Tiltaleform. Væk med det omklamrende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce