Tanker før lukketid: Fynsk politiassistent: 2017 kan kun blive bedre
Af: Politiassistent John Henriksen, Odinsvej 4, Svendborg

Politiinspektør Johnny Schou, Fyns Politi, har svaret på dette indlæg. Du kan læse hans svar ved at klikke her.

Vi lever i en verden i evig forandring, og forandringen sker hurtigt. Vi lever i et samfund, hvor man hele tiden må tilpasse sig, og hvor tilgangen af moderne og nemme kommunikationsmidler gør, at verden bliver mindre. Alting bliver nærværende. Det være sig også krig, terror, migration og katastrofer.

2016 har været et hektisk år, men også et trist år for dansk politi, og har i den henseende også haft stor indvirkning på hverdagen i politiet. Vi skal være beredt og klar til at tackle blandt andet terror.

Når man læser Politiforbundets blads decemberudgave, ser jeg jo, at rigtig mange kollegaer har samme standpunkt som jeg. Hvor ville det dog være dejligt, hvis ledere i dansk politi ville have samme åbne og ærlige holdning til tingenes tilstand, og ikke gemme sig bag tavshedens tæppe.

Jeg er ikke i tvivl om, at mine kollegaer og jeg vil være parat, til rådighed og strække os langt og længe for at løse opgaven. Ingen tvivl om det, og i sådanne situationer står vi sammen som et korps.

Fyns Politi har i 2016 været udsat for en større reformering, hvorunder mange politistationer er lukket, og meget personale er omplaceret med eller imod deres vilje. En leders opgave er at følge med tiden og tilpasse skuden til søen. Der er ikke noget galt i at reformere, da det er en vigtig proces med henblik på at tilpasse organisationen til de opgaver og udfordringer den har.

Resultatet her blev, at der fremover kun er politiberedskab i Odense og Svendborg. Der har dog været mange udfordringer, og kollegaerne har strakt sig laaangt, samtidig med at der har været afgivelser til blandt andet bevogtning.

Ønsket er, at der bliver mulighed for at afvikle optjent frihed, så samværet med familien igen kan prioriteres. Alternativet kunne være, at der tildeles en "pose penge" til politiet, med mulighed for at sælge fridage, da politiet ligeledes mangler hænder for at få vagtplanen til at gå op.

Før jul opsnappede pressen, at vi politifolk blev beordret ud på gaden, her i denne skønne juletid, med det ene formål at udskrive bøder, så årets "måltal" kunne indfries.

Det ville udløse 4,5 millioner kroner mere i næste års budget hos Fyns Politi. Vores værdi og integritet har altid været, at man har frihed til at disponere over sine beføjelser, og selv disponere over sit politi-engagement, og kontakt til befolkningen. Trist at skulle beordres ud og "nakke" så mange gode medborgere som muligt, af rent økonomiske årsager.

Det sårer min politiintegritet, og jeg ville hellere hjælpe de trængende til en god jul.

Jeg synes ellers nok, at pengene fosser ud af den fælles kasse for tiden. Blandt andet hyrer en leder i Rigspolitiet, uden offentligt udbud, veninde-konsulenter til helt horrible honorarer. 20 millioner kroner er ukritisk udbetalt til konsulentveninder, ligesom studentermedhjælperen fik 129.000 kroner om måneden.

Skal jeg så fare ud og jagte hr. og fru Danmark, indløse bøder og glæde mig over, at der på ledelses-gangen udbetales 4,5 millioner kroner til korpset næste år?

Jeg havde hellere set, at vores Rigspolitichef ruskede op, lugede ud, gik i pressen og udtalte en holdning til tingene i stedet for.

Som trenden er; der lægges låg på, tavshed, og "tiden læger alle sår". Og set i det helt store perspektiv, så orker jeg næsten ikke at nævne, at Skat "fejlagtigt" har tilbagebetalt udbetalinger af udbytteskat for mere en 12 milliarder kroner til bedragere. Og indtil nu er det blot en almindelig medarbejder, som er sigtet, da han stod for udbetalingen.

Ingen ledere i Skat er draget til ansvar, og ingen politisk ansvarlig er kritiseret eller draget til ansvar. Så summa summarum, så tror jeg ikke at min lille kontribution med bødeblokken ved juletid, vil rykke noget og lukke hullet, efter den smølen med de danske skatteborgeres penge.

Politik og politi har altid været adskilt. Et trist eksempel på, at det modsatte skete i 2016, da ledende politifolk (formentlig efter anbefaling fra UM eller PET), beordrede unge politifolk til at fjerne aktivisters flag og bannere, uagtet de lovmæssigt demonstrerede mod en statsmagt, som beviseligt styrer landet med overtrædelser af menneskerettigheder og pression/occupation af nabolande, blot for at please firmaer som handler med Kina. Et andet eksempel er placeringen af den nye politiskole vest for Storebælt.

Linda P. sagde engang: "Hvor fa'en ligger Herning?" Tja, fakta er, at det ikke ligger der, hvor man kun har to timers kørsel til hovedstaden. Men som en kanin ud af hatten, tryllede statsministeren Herning frem som vinderby, og så har det naturligvis ikke noget at gøre med, at borgmesteren i Herning var Løkkes store støtte under Venstres interne kampvalg i 2014, og at Herning er daværende justitsminister Søren Pinds fødeby.

Rigspolitiet får armen vredet om på ryggen, og udtaler pludselig, "at de vil have en nybygget politiskole" (måske fordi Herning ikke har tilrådighedsværende tomme faciliteter), og vupti, der har Herning helt tilfældigt lige grunden klar. Ak ja, den politiske dagsorden og sikring af gode vestjyske stemmer samt sikre sit monument til hjemstavnsegnens borgere betyder meget. Leder tankerne hen på kammerateri - for ikke at nævne det der grimme farlige nepo-ord.

Mange kollegaer går pt. på pension - også før de egentlig havde tænkt det. De føler sig afskrækket af fremtidsudsigterne. Ærgerligt, da vi mangler hænder. Der går lang tid, før der kommer tilgang til korpset i form af kadetter eller andre "merit-betjente".

Som en kollega, der lige er stoppet ganske rigtig skrev i sin afskedsmail til kollegaerne: "I de nye tider fokuserer man næsten udelukkende på økonomi, og derfor udnyttes personaleresurserne urimeligt." En af mange, som kunne blive lidt endnu, men som tog konsekvensen.

Når man læser Politiforbundets blads decemberudgave, ser jeg jo, at rigtig mange kollegaer har samme standpunkt som jeg. Hvor ville det dog være dejligt, hvis ledere i dansk politi ville have samme åbne og ærlige holdning til tingenes tilstand, og ikke gemme sig bag tavshedens tæppe.

Ombudsmanden har jo i årets løb bekræftet for politiet, at vi almindelige danske borgere inklusiv politiledere også har ytringsfrihed.

Et samfund kan være så stenet, at alt er en eneste blok - og indbyggermassen så benet, at livet er gået i chok. (Inger Christensen, 1969).

2017 kan kun blive bedre end 2016.

Godt nytår.

Mere om emnet

Se alle
22
Politiinspektør: Nej, bøder hjælper ikke på direktørens løn

Politiinspektør: Nej, bøder hjælper ikke på direktørens løn

1
Pensioneret betjent: Servicen fra politiet bliver ringere og ringere

Pensioneret betjent: Servicen fra politiet bliver ringere og ringere

Debat: Fyns Politi - én samlet enhed

Debat: Fyns Politi - én samlet enhed