Sundhed. Mit liv med røg


Sundhed. Mit liv med røg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Steen Madsen, Bispeengen 99, Odense N
Billede
Læserbrev. 

Da jeg var cirka 10 år, stoppede jeg min første legetøjspibe med min fars tobak. Den blev naturligvis røget i smug og var bestemt ingen nydelse. Nogen tid efter fandt min lillebror en pakke Manne-cigarer, ganske vist lidt våde, men efter tørring blev de fyret af i familiens kælderrum. Vi kom hurtigt op fra kælderen, begge godt grønne i hovederne og kastede voldsomt op.

I de kommende år blev der røget i smug. Dengang kunne der købes blå Eifel i 5-stk. pakker, ligesom slikmutter overfor skolen solgte smøger i stykvis.

Som 14-årig var jeg indlagt på Odense Sygehus for at få fjernet mandler. På stuen lå også en barsk sømand, som pulsede konstant. Han spurgte mig, om ikke jeg ville have en smøg. Jeg sagde ja tak. Lige som jeg havde fået ild på smøgen, kom min bekymrede mor og far på besøg. De så noget forbavsede ud, men jeg meddelte dem, at jeg nu var ryger.

Jeg indkøbte et par majspiber og røg fortrinsvis Brugsens mixture. Penge til røg tjente jeg på morgenjob og weekendarbejde ved en gartner i Bellinge.

Jeg gik i realen på Rasmus Raskskolen. Her var jeg i et par år elevrådsformand. På et møde i lærerværelset, der henlå i tykke røgtåger fra lærernes smøger, fik jeg et forslag igennem om, at vi elever i de store klasser (dog med forældres tilladelse) kunne få et kælderrum stillet til vores rådighed for indtagelse af tobak. En stor sejr (som jeg ikke er specielt stolt af i dag).

Smøgerne fulgte mig i mange år. Vi røg overalt. Inde, ude, i soveværelset, i bilen også når børnene var med. Når de brokkede sig, var svaret: Hold nu kæft og luk vinduet, det trækker. Jeg arbejdede i flere år på Odense Slot. Her var rygerne i klart overtal. Der blev dampet løs på kontorer, i mødelokaler og sågar i kantinen. Fra fuldmægtig og opefter var der kommunal tobak i skufferne, som kunne bydes til møder med borgerne.

I løbet af livet har jeg holdt flere rygepauser, heraf nogle på flere år, men i festligt lag, ja så var det jo dejligt med en smøg. Jeg tror sådan cirka, at jeg har røget i 35 år ud af 45.

Som en ældre herre på godt 61 år og med en opfattelse af mig selv som værende i absolut topform fik jeg en blodprop i venstre ben under en flyvetur til Tenerife. Desværre gik der to måneder, før min læge ville tro på mig. Da var der løsrevne blodpropper i begge lunger. Efter en kort hospitalsindlæggelse kom jeg i behandling med blodfortyndende medicin. Det viste sig, at jeg mangler et protein i mit blod, men årelang tobaksrygning øger risikoen for en sådan blodprop markant. Jeg stoppede naturligvis straks med at ryge.

Sidste år var den pludselig gal igen. Blod i urinen, men uden andre symptomer. En undersøgelse viste en knude i venstre nyre. Jeg havde fået kræft. Nyren blev fjernet. Beklageligvis var der ikke styr på blødningerne under operationen, og jeg måtte opereres et døgn senere, hvor milten blev fjernet. Et hårdt sygdomsforløb ventede, men er heldigvis nu veloverstået. I de kommende år skal jeg følge kontroller på sygehuset.

Den kræftform jeg har, rammer fem gange så ofte mænd som kvinder og syv gange flere rygere som ikke-rygere.

Husk, at den første smøg er den farligste, og at det er betydelig nemmere ikke at begynde, end at stoppe.

 

 

Sundhed. Mit liv med røg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce