Af: Louise Brandstrup Kristiansen, Møllergade 56, Svendborg - sundhed- og servicesektorformand, FOA Sydfyn

44,72 km/t. Så hurtigt kan et menneske løbe.

Siden 2003 har sundhedssektoren været underlagt et produktivitetskrav på to procent om året, som altså betyder, at vores sundhedspersonale hvert år skal yde mere for den samme pose penge. Hvor hurtigt to hænder kan yde pleje og omsorg, og hvor hurtigt et hoved kan reflektere og skabe handlinger, vides ikke, og kan heller ikke måles. Det er nok meget godt, for så kunne det jo hurtigt konkluderes med evidens at regeringens 2 pct.-effektiviseringsprogram er utopi og uladsiggørligt.

Kære VLAK. Jeg ved efterhånden godt, at I er ligeglade med de offentligt ansatte, selvom de hver dag er dem, der står i frontlinjen af den danske velfærdsstat og forsvarer den til tænderne.

Men at I også er ligeglade med patienterne på de danske sygehuse, kommer bag på mig. For nok er det dyrt at ligge på sygehuset, og nok skal kommunerne tage patienter hjem tidligere og tidligere, men det er nu engang selvsamme patienter, der betaler for velfærden.

Ligeglade må I være, når I beder personalet effektivisere deres omsorg og højt faglige pleje af vores svageste borgere på trods af utallige opråb om konsekvenserne. Det står klart, at længe har det fysiske, såvel som det psykiske arbejdsmiljø været under pres, men hvornår anerkender I, at patientsikkerheden er på spil, og hvornår bliver personale til patienter?

Skredet er allerede i gang, for jeg oplever desværre vores medlemmer blive mere syge og begå flere utilsigtede hændelser, fordi deres hverdag er for presset til at lade tid tilovers til refleksion, sparring og patienten først. Produktivitetskravet er i mine øjne ikke blot en lås på personalets faglighed, men i høj grad også på den tillid, der bør være personale og ledelse imellem, tillid til at personalet løser opgaven med højeste faglighed og lavest økonomiske belastning i de rammer, der er udstukket. 44,72 + to procent er 45,61.

Hvem vil have pleje og omsorg med et halvt hundrede kilometer i timen?