Stadsarkitekt. Løbet er kørt


Stadsarkitekt. Løbet er kørt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Tonny Vest, Kongensgade 71, Odense - spidskandidat for Liberal Alliance
Nils Mogensen Svalebøg
Læserbrev. 

Odenses arkitektoniske skæbne er beseglet for længe siden. Vi blev erindret om det første gang offentligt i 1998 af journalist Peter Olesen, som kritiserede Odense for at være uambitiøs i bestræbelserne på at skabe en smuk by. Øjebæ-begrebet stammer fra den gang og det er givetvis der Anders W. Berthelsen har hentet sin inspiration. Hr. Berthelsen har haft mange muligheder for at udfordre beslutningerne i den periode han har siddet i byrådet, det er lidt sent her fire måneder før kommunalvalget.  

Det siddende byråd har haft chancen på havnen, som erblevet et mekka af hvide elementer. Her kunne vi have ladet os inspirere af udvikling af havnefronten i Nyborg, som er særdeles vellykket. Jeg kan godt være lidt misundelig på nyborgenserne i den sammenhæng.

Det nye Odeon, der kunne have været blevet en signaturbygning for Odense, blev en ubalanceret indeklemt koncertbygning med indbygget supermarked. Arkitekt Klaus Toustrup har haft svært ved at glæde sig over byggeriet, men er glad for, at Odense fik meget for pengene. Er det virkelig, hvad en ambitiøs ny storby kan svinge sig op til? Uden i øvrigt at drage sammenligninger er jeg ret sikker på, at Jørgen Utzon ikke havde et lavpris-supermarked med i sine overvejelser under planlægningen af operahuset i Sydney. 

Resten af Thomas B. Thriges Gade skal bebygges med grimt mælkekartonbyggeri, der mere tilgodeser investorernes rentabilitet end æstetiske hensyn. Kunsten er at finde balancen, der både tilgodeser æstetik og rentabilitet. Det er svært, hvis man forivrer sig.

Herudover topper vi den med elmaster, køreledninger og jernbanespor igennem byen fra Tarup til Hjallese.

Susanne Crawley og Jane Jegind vil nu have ansat en stadsarkitekt i Odense efter at den lukkede del af Thomas B. Thriges Gade stort set er færdigdisponeret og ligeledes en række større byudviklingsområder.

Arkitekter, Byforeningen for Odense og mange andre fagfolk har i årevis forgæves prøvet at overbevise den politiske magtelite på rådhuset om, at æstetiske hensyn har helt afgørende betydning for skabelsen af en smuk by med smukke bygninger og et smukt helhedsindtryk.

Susanne Crawley synes, at sporene skræmmer, og hun har desværre 100 procent ret. Bikuben-bygningen med fire meter høje lysreklamer er en af Odenses mest i øjnefaldende øjebæer. I øvrigt en lysreklame, som et politisk flertal gav deres velsignelse til ved en beslutning, der efter alt at dømme er i strid med gældende lokalplan.

Ansættelsen af en stadsarkitekt kan under ingen omstændigheder være rettidig omhu. Fejlbeslutningerne er uigenkaldelige, og en historisk chance for skabelsen af en smuk midtby definitivt forpasset. Det er nemt for de ansvarlige her på falderebet før kommunalvalget at love bod og bedring ved at ansætte endnu en embedsmand til en milliongage. Men de ansvarlige politikere kan og bør ikke løbe fra ansvaret. Politikere skal bedømmes på deres handlinger.

Stadsarkitekt. Løbet er kørt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce