Sprognævn. Flyt en del af SDU med til Bogense


Sprognævn. Flyt en del af SDU med til Bogense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bjørn Andersen, Holbækvej 211, Mørkøv - kultursociolog
Billede
Læserbrev. 

Kære Anne-Marie Mai. Så din kommentar på fyens.dk om, hvordan sprognævns-folket kunne vende forflyttelsen til Bogense til en fordel: https://www.fyens.dk/kultur/Antennen-Udflytning-som-indflytning/artikel/3230976.

Du skriver mange gode og konstruktive ting - alt sammen med udgangspunkt i, at du selv trives rigtig godt med dit arbejde på SDU i Odense og med din bolig i Veflinge - mellem Bogense og Odense. Selv om du sagtens kan huske de år, hvor du selv måtte flytte omkring efter de job, der var at få, og selv om du sagtens kan sætte dig ind i, hvordan det er at få dagligdagen til at hænge sammen i dag - når jobbet er dér og familien hér - så tror jeg, at der er noget vigtigt, du oversér eller undervurderer.

Først det at der ikke er et relevant sprogvidenskabeligt miljø i Bogense, ej heller et tegnsprogsmiljø - men givetvis mange gode mennesker, som vil være glade for at få så nyttig og betydningsfuld en institution som Dansk Sprognævn til byen.

For det andet at trafikforholdene er så dårlige, at man (som du er inde på) må etablere samkørselsordninger for at kunne få tingene til at hænge sammen i en presset hverdag ... og desuden må man formentlig lægge en vis del af medarbejdernes arbejde på deres hjemmearbejdspladser.

For det tredje, at Bogenses fremtid ikke ser meget lys ud - hvis man f.eks. tager udgangspunkt i de prognoser, som Institut for Centerplanlægning har udarbejdet. Se: https://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/art6334173/Dyster-fremskrivning-forudser-voldsom-butiksdød-i-op-mod-halvdelen-af-de-danske-handelsbyer.

Der er andre muligheder, men dem har man - formentlig af lokalpolitiske grunde - skubbet til side. Man kunne f.eks. placere Dansk Sprognævn i Odense (hvor SDU befinder sig) ... man kunne f.eks. placere det i Nyborg, hvor der er et Døvecenter ... og hvor der er en overkommelig tidsmæssig afstand til KU, RUC og SDU.

Hvis vi går ud fra, at regeringen og kulturministeren - af grunde jeg vil lade ligge her - insisterer på, at Dansk Sprognævn skal placeres i Bogense, så er der måske en helt anden mulighed, som du - indirekte - har peget på. En mulighed som desværre ikke løser problemet for dem, der - af familiemæssige og trafikale grunde - ikke har mulighed for at flytte med til Bogense, men som måske giver et både solidt og nødvendigt bidrag til at få ført noget substans og realisme ind i den specifikke udflytning: Hvorfor ikke flytte en passende del af SDU - kulturvidenskab og sprogvidenskab - til Bogense? Det kunne - inkl. Dansk Sprognævn - blive en centerdannelse, der ville kunne få en reel betydning - og som kunne være med til at løfte området - langt ud over hvad Dansk Sprognævn vil kunne gøre alene.Og fremfor alt så vil det være med til at styrke Bogense på en måde, som er af afgørende vigtighed for byens fremtid som handelsby og som bysamfund i og med, at der vil blive tilført byen en stor mængde højt kvalificeret arbejds- og købekraft - og fordi man på dén måde vil kunne fordele "indflytningerne" noget bedre på Fyn ... hvor meget både tidligere og nu tilføres den store by - Odense - men slet ikke i samme grad tilføres de forskellige lokalområder og mindre byer.

Det siger sig selv, at en sådan udflytning vil rejse en mængde problemer, men mon ikke man kan finde løsninger, når først man får analyseret mulighederne og problemerne grundigt igennem? Dét er jeg overbevist om. Så vidt jeg kan se, er det noget i den størrelsesorden, der er nødvendig for, at en hvilken som helst indflytning i Bogense ikke skal ende i ingenting, opløsning og rekonstruktion, men derimod i noget livskraftigt og realistisk.

Sprognævn. Flyt en del af SDU med til Bogense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce