Selskabsledelse. 15 veje til aktivt ejerskab


Selskabsledelse. 15 veje til aktivt ejerskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Søren Thorsager, Sanderumvej 16, Odense SV - formand Dansk Energi EjerForbrugerforum og formand for Energifyn
Billede
Læserbrev. 

I Danmark har vi strøm i stikket 99,99 procent af tiden. En stabil elforsyning er fundamentet for at holde et moderne samfund kørende. Vores sygehuse, skoler, plejehjem og virksomheder skal kunne regne med de danske el-leverandører.

Og det kan de. Branchen leverer en elforsyning i den absolutte verdenselite - til en pris, der ligger under nabolandenes. Det er helt afgørende for, at vi kan få den velstand og velfærd, vi ønsker os i Danmark. 

Godt 70 procent af den el, der transporteres i de danske distributionsnet, varetages af forbrugerejede selskaber, der er vokset ud af den mere end 100 år gamle demokratiske andelsbevægelse, hvor værdiskabelse ikke kun er profit, men også samfundsansvar.

Selskaberne skaber ikke blot værdi, når de leverer el ud til husstande og virksomheder, der hver ejer en del af selskabet. De forbrugerejede koncerner leverer også på ejernes ønsker ved at skabe værdi gennem kommercielle investeringer i f.eks. grøn energiproduktion eller fibernet, eller investeringer i lokalsamfundet med et erhvervsmæssigt eller kulturelt sigte.

De forbrugerejede forsyningsselskaber har i det sidste årti gennemgået en hastig udviklings- og konsolideringsproces. Flere af selskaberne er i dag energikoncerner med flere hundredtusinde andelshavere. Det stiller naturligt øgede krav til selskaberne om, at vi husker nærheden til vores ejere ved at sikre inddragelse og tydelighed om værdiskabelse, både når det handler om lys i pæren, men også regional udvikling. 

Det er positive krav, og vi kan blive bedre til at synliggøre de værdier for vores omverden. Det er en af vores ambitioner med at have udviklet anbefalinger til god selskabsledelse i forbrugerejede forsyningskoncerner. 

Anbefalingerne handler både om aktivt ejerskab, den værdi selskaberne leverer til ejerne, at selskaberne styrker dialogen med omverdenen, og også om at arbejdet i bestyrelserne og repræsentantskaberne styrkes. 

De 15 anbefalinger er netop overrakt til energi-, forsynings- og klimaministeren, og nu begynder den langsigtede og vigtige opgave for ejerne i koncernerne. Personligt ser jeg frem til at se, hvordan hver enkel koncern vil arbejde med anbefalingerne.

Anbefalingerne vil blive omsat forskelligt fra koncern til koncern. Den fælles ambitioner er, at anbefalingerne vil være et fundament til at kunne tydeliggøre og styrke den værdiskabelse, som ejerne efterspørger, og sikre de danske energikoncerners fortsat markante bidrag til en sikker og grøn elforsyning.

                          

 

Selskabsledelse. 15 veje til aktivt ejerskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce