Ry-sagen. Hårde straffe hjælper ikke


Ry-sagen. Hårde straffe hjælper ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Vi har brændt en perker af, skriver en af de fire drenge med henvisning til at offeret er af afghansk afstamning. Alle kender historien: Fire drenge på 15 og 16 år fra et klassetrin, som ifølge kommunen har et højt konfliktniveau, angriber en klassekammerat med brændende benzin ved den lokale idrætshal i Ry. Drengen bliver slemt forbrændt på en tredjedel af kroppen og er i lang tid indlagt på sygehuset.

Han fortæller i retten, at han og de fire klassekammerater havde en længerevarende konflikt, og de havde irriteret ham i længere tid. Han ville derfor mødes med dem for at slås for at få det overstået og ud af verden. Efter tre måneder i varetægt, får to af drengene fængsel på halvandet år og de andre på et år. Straffen bliver delvis betinget, hvilket betyder at to skal i fængsel i seks måneder og de to andre i fire måneder. 

Det er svært uden nærmere undersøgelse at blive klog på, hvad der kan være på spil i en begivenhedsrække, hvor der er langvarige konflikter mellem unge drenge. Men en sådan tragisk hændelse bliver hurtigt en del af den offentlige debat, hvor vi tolker og bruger begivenheden ud fra egne præferencer.

Noget, som har undret mig, er reaktionen hos mennesker, jeg som regel er enige med, og som jeg ved, er imod hårde straffe i almindelighed, og bl.a. imod, at den kriminelle lavalder sættes ned. De kritiserer dommen i denne sag for at være for mild og efterlyser hårdere straffe. 

Jeg ved ikke, om "racisme" kan have spillet nogen rolle i denne sag, og om det samme ikke kunne være sket, hvis offeret var af dansk afstamning. Men selv om dette skulle være tilfældet, kan vi ikke komme uden om, at der er tale om unge drenge på 15-16 år, som selv kan betragtes som påvirkede af den hårde og til tider aggressive offentlige diskurs om os versus dem, især på sociale medier, og at dette uundgåeligt bliver en del af en længerevarende konflikt, som ikke nødvendigvis udspringer af, om man har dansk eller udenlandsk baggrund. 

Jeg er under alle omstændigheder helt enig med Børns Vilkår om, at fængselsstraffe ikke hjælper. Der skal helt andre tiltag til. Den forurettede og hans familie skal få al den hjælp, der er muligt, men vi skal også hjælpe dem, der kaster med benzin mod en klassekammerat. De er ikke onde bødler, vi har med at gøre her, men nogen af vores unge mennesker, som har problemer, ikke kan finde ud af grænser, og som ikke har fået den nødvendige hjælp til at løse konflikter.

 

Ry-sagen. Hårde straffe hjælper ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce