Regionen: - Regionen skulle have taget ambulancedriften i 2014


Regionen: - Regionen skulle have taget ambulancedriften i 2014

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Niels Erik Søndergård, Rasmus Rasks Allé 95, Odense SV - medlem af Region Syddanmarks Præhospitalsudvalg fra 2014 - 2017
Claus Fisker
Læserbrev. 

I 2013/2014 skulle ambulancerne i Region Syddanmark i udlicitering igen, da der da var gået 10 år siden sidste udlicitering. Tildeling af en større offentlig opgave til private skal ifølge EU-lovgivningen i udlicitering, med mindre det offentlige selv tager opgaven. Og EU-lovgivningen har jeg ikke opfundet.

En udlicitering har altid en tendens til at belaste medarbejdernes arbejdsmiljø, da vinderen af en udlicitering er den, der giver det billigste bud.

I bred offentlig forståelse blev en ambulance opfattet som en Falck-bil, og Falck blev ofte ikke opfattet som et privat firma, men som en del af det offentlige.

Vinderen af udliciteringen blev Bios. Og regionsrådet skulle tage vinderen. Regionsrådet ville påtage sig strafansvar, hvis den havde sagt, at den ikke troede på vinderen. Det var en tvungen opgave. Dette blev ikke forstået af den brede befolkning.

Ambulanceområdet er et svært område at lave udlicitering i, da der ikke her er et marked for mere end et firma. Falck havde opnået reel monopol på ambulanceområdet.

Falck gav konkurrenten svære vilkår for at rekruttere tilstrækkeligt med reddere, da det trak ca. 300 reddere ud af Region Syddanmark til dels Region Midtjylland og til dels Region Sjælland. Det har skabt tre års dønninger på ambulanceområdet.

Region Syddanmark kunne have undgået udliciteringen, hvis det i 2014 havde hjemtaget ambulancedriften til regionen selv. Derved kunne man både være kommet af med det private monopol og have undgået de store dønninger ved overtagelsen.

Set med de erfaringer, vi har i 2017, vil jeg mene, at regionsrådet i 2013 burde havde hjemtaget ambulancedriften med virkning fra 2014.

Udliciteringen skabte i tre år mange problemer, hvoraf de fleste er overvundet nu.

Status angående patientsikkerhed: Der er i dag ambulancer på vejene i flere timer end nogen sinde før. Der er i dag de laveste responstider nogensinde. Men dette bliver efter tre års mediehetz mod regionsrådet af mange ikke forstået.

Der er selvfølgelig altid et berettiget ønske om forbedringer, men hvis regionsrådet i dag bruger mange flere penge på ambulancedriften, så kan man risikere, at der eksempelvis skal lukkes sygehusafdelinger, da den til enhver tid siddende regering holder regionerne i en meget stram økonomisk snor.

Status angående reddernes arbejdsmiljø: Som jeg i dag ser det, har regionsrådet i dag sparet for meget på økonomien, hvilket til en vis grad belaster reddernes arbejdsmiljø. Der er nok nogle tekniske/psykologiske forklaringer på reddernes lavere tilfredshedsgrad med deres arbejdsmiljø end regionens øvrige medarbejdere, men jeg mener, at administrationens, direktionens og udvalgsformandens udmeldinger er for optimistiske i forhold til virkeligheden.

Det tror jeg så også, at der hen ad vejen bliver rettet op på med flere beredskaber og med nogle omlægninger af de planer, hvorefter beredskaberne kører.

Regionen: - Regionen skulle have taget ambulancedriften i 2014

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce