OUH. Totalentreprise skal bringe Nyt OUH sikkert i havn


OUH. Totalentreprise skal bringe Nyt OUH sikkert i havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Karsten Uno Petersen - formand, Socialdemokratiet, Region Syddanmarks innovationsudvalg
Billede
Læserbrev. 

I sidste uge sendte Region Syddanmark store dele af det nye universitetshospital i Odense - Nyt OUH - i udbud i såkaldt totalentreprise. Totalentreprise betyder, at den/de totalentreprenører, som regionen vælger, færdigprojekterer Nyt OUH og sikrer, at det bliver opført. Færdigprojekteringen sker med udgangspunkt i det optimerede projekt, regionsrådet har besluttet skal sendes i udbud.

I Fyens Stiftstidende er Region Syddanmark efterfølgende blevet kritiseret for at vælge en udbudsform, hvor fynske virksomheder ikke har mulighed for at byde. Kritikken går på, at de "klumper", projektet er udbudt i, er alt for store. Så store, at ingen fynske virksomheder kan magte dem. Kritikerne havde gerne set projektet delt op i mange flere, mindre fagentrepriser, som ville være håndterbare for fynske virksomheder.

Regionsrådet har valgt den udbudsform, vi tror bedst kan bringe Nyt OUH sikkert i havn. Vi ønsker få samarbejdspartnere og vil gerne udnytte de muligheder, der ligger i at det er de samme samarbejdspartnere, som både færdigprojekterer og bygger. Vi har populært sagt 6,3 milliarder kroner at bygge Nyt OUH for. Regionens primære hensyn er at få mest muligt sygehus for de penge.

Hvis vi havde delt projektet op i mindre fagentrepriser, ville vi have stået med en kæmpe styringsopgave med en lang række grænseflader entreprenørerne imellem. Med stor risiko for fordyrelser og forsinkelser til følge. Vores erfaring er, at det ofte er os som bygherre, der står tilbage som sorteper i sådan en proces.

Det er et gigantbyggeri, vi står med her. Nyt OUH bliver Danmarks største helt nye sygehus, når det står færdigt i slutningen af 2022. Det er det absolut største byggeprojekt på Fyn og i Region Syddanmark nogensinde. Vi bygger på et areal, der i udstrækning svarer til Skagen.

Det er selvfølgelig kompliceret at holde sådan et projekt på rette spor. Ved at involvere entreprenørerne tidligt i processen tror vi på, at vi får det bedste projekt.

Desuden tror vi på, at der vil være arbejde til alle, der vil være med, når byggearbejdet for alvor går i gang. Også de fynske virksomheder. Der vil nemlig blive brug for en lang række underentreprenører til de totalentreprenører, som vi vælger. Når byggeriet er på sit højeste, vil der være mellem 1000 og 1500 bygningsarbejdere på Nyt OUH-byggepladsen.

Og hvis man er bekymret for social dumping i forbindelse med byggeriet, så kan jeg berolige med, at vi i regionsrådet har indarbejdet klausuler i udbudsmaterialet, som betyder, at løn- og arbejdsvilkår skal være efter danske overenskomster og arbejdsforhold.

I regionsrådet og i vores projektorganisation har vi arbejdet åbent og bestemt med at holde Nyt OUH-projektet på rette spor. Indtil videre er det lykkes. Ved at udbyde Nyt OUH i totalentreprise fortsætter vi ad det spor, der skal bringe Nyt OUH sikkert i havn.

 

 

OUH. Totalentreprise skal bringe Nyt OUH sikkert i havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce