Lokaldebat: Historien overdøves af det moderne på Nyborg Slot


Lokaldebat: Historien overdøves af det moderne på Nyborg Slot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Rasmus Hansen, Østervoldgade 73, Nyborg
Billede
Læserbrev. 

Borgermødet i Nyborg om lokalplanen for slotsområdet tirsdag d. 16.1. viste, som det fremgår af Fyens Stiftstidende dagen efter, solid opbakning til det restaureringsprojekt for Nyborg Slot, som Østfyns Museer, Nyborg Kommune, staten og et par store fonde står bag. De få kritiske røster nød ingen fremme.

Jeg deler dog ikke begejstringen for projektet og vil gerne i al stilfærdighed udtrykke forbehold.

Min hustru og jeg flyttede til Nyborg for et par år siden og har været meget glade for byen. Nyborg har så meget at byde på både i byen og i omegnen, masser af strand, havnemiljø, flotte istidslandskaber, herregårde og så det enestående historiske slot med tilhørende fæstningsanlæg.

Vi har gået mange ture i slotsområdet og har stolt fremvist det for vores gæster.

Vi glædede os også over, at slottet nød bevågenhed og skulle istandsættes, og vi noterede os med tilfredshed Østfyns Museers og andres arbejde for at fremhæve Nyborgs historiske betydning.

Men den konkrete projektudformning gav os noget af et chok, og første tanke var: Det kan de da ikke mene! Et restaureringsprojekt for en historisk bygning, hvor det historiske helt overdøves af det moderne. Hvis der var formuleret en hensigt om at skubbe historien til side, er den til fulde opfyldt med projektet, som det ser ud nu.

Den nye påhæftede formidlingsafdeling mod nord fylder set inde fra borggården og fra torvet så meget, at den fuldstændigt overdøver og kvæler den udstråling af historie, der udgår fra slottet. I stedet for en fortælling og et levn om Danmarks historie får vi en demonstration af moderne arkitektur og byrum. Helt i overensstemmelse med dette ligner den nye bygnings facade ud mod slotsgården da også facaden på et moderne stormagasin eller hospital.

Hvis man i fremtiden står på torvet og kigger op mod slottet, vil den gamle og historiske fløj være godt skjult for øjet. Der kommer muligvis et bygningsværk, der udstråler massivitet og vælde, men det vil være et udtryk for moderne arkitekturs magt og vælde og ikke historiens.

Vi havde gerne set en mindre anmassende restaurering, hvor man havde bibeholdt slottet i sin nuværende udformning, men i vedligeholdt stand, så det kunne bestå og fortælle fremtiden om fortiden. Bygningsforanstaltninger i området, der havde markeret og anskueliggjort de tabte dele af slottet uden at overdøve, kunne også have været på sin plads.

En formidlings- og administrationsfunktion skal der naturligvis være, men den kunne snildt have været opfyldt på en mere diskret måde på slotsområdet, men adskilt fra selve slottet.

Det er ærgerligt, at debatten om slottet indtil nu ikke er nået uden for Nyborg i større omfang. Slottet er en central del af hele Danmarks historie, og der tales oven i købet om UNESCO-verdensarv. Så bør udbredelse af debatten følge med og ikke kun være et Nyborg-anliggende.

Vi sidder, som sagen står nu, tilbage med en resigneret glæde over, at vi nåede at opleve slottet i dets historiske fremtræden og identitet, inden trangen til at sætte moderne vartegn overtog og besejrede historien.

Vi kan yderligere glæde os over, at der heldigvis stadig findes slotte på Fyn, endda ikke langt fra Nyborg, der endnu ikke er blevet "beriget", men står tilbage med identiteten intakt. Holckenhavn, Broholm, Egeskov og andre herregårde er stadig en udflugt værd og kan stadig nydes uden påhæftede arkitektoniske moderne tilføjelser.

Lokaldebat: Historien overdøves af det moderne på Nyborg Slot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce