Landbrug. Grønt danmarkskort - hvorfor?


Landbrug. Grønt danmarkskort - hvorfor?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Niels Rasmussen - formand, Centrovice
Peter Leth-Larsen
Læserbrev. 

Torsdag vedtages formodentligt det forslag til ny planlov, der fremlægges i Folketinget.

Planloven er et planlægningsværktøj, som kommunerne administrerer det areal, der ligger uden for byerne, og som administreres efter kommuneplanerne. Før har planloven stort set været det værktøj, som har været brugt til at fastholde alt jord, der havde landbrugsmæssig interesse.

Den nye planlov udvikler sig mere og mere i retning af at være et decideret planlægningsværktøj, hvor man på specifikke områder udtaler en række begrænsninger, og områdeudpegninger. Det vil sige noget, der ligner en lokalplan for det åbne land.

Centrovice er netop ved at afslutte rækken af kommuneplaner, som vi har haft i høring fra de fynske kommuner, og de politiske ambitioner på området natur og miljø fejler ikke noget. 

Jeg synes dog, det er vigtigt, at hvis vi fra landbrugets side vil noget med det, vi siger, nemlig at vi ønsker udviklet et produktivt landbrug i harmoni med naturen, må det være i fælles interesse, at der gennem anvendelse af planlægningsværktøjer skabes forudsigelighed om de fremtidige produktionsvilkår for den enkelte landmand. Derfor bevæger vi os positivt ind i debatten. Som en del ad den nye planlov er der et nyt initiativ nemlig det såkaldte grønne danmarkskort. Et grønt danmarkskort er egentligt ikke nogen områdeudpegning. Det er slet og ret et kort, der viser de potentielle naturområder og økologiske forbindelsesområder, der findes i landet.

Retorik fra landbruget grundet vores dårlige erfaringer kunne være modstand. Alt der tegnes på et kort, bliver på et tidspunkt til en områdeudpegning. Er det overhovedet nødvendigt med et grønt danmarkskort? Jeg er også sikker på, at mange landmænd føler sig lidt løbet ned bagfra. Tror man virkelig det er nødvendigt at pålægge begrænsninger og lave områdeudpegninger for, at vi landmænd passer på naturen? Der er jo ligesom en forklaring på, at naturen er der. Det er vel, fordi der en nogen, der har passet på den.

Nu er der ting der i sit udtryk er så positivt, at det ikke lader sig gøre kommunikationsmæssigt at være imod. Sådan er det lidt med det grønne danmarkskort. Det er da positivt, at vi kortlægger den natur der er i landet og visuelt danner os et indtryk af, at der er meget værdifuld natur. Nu er det jo bare sådan, at landmændene står som ejere af langt størstedelen af den danske natur, og det danske kulturlandskab. Det vil for samfundet altid være en prioritering, hvad ressourcerne skal bruges til. Og ja udvikling af naturområder er vigtigt, men modposten til de mange politiske ambitioner på naturområdet er en mindre landbrugsproduktion.  

Landbrug. Grønt danmarkskort - hvorfor?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce