Historie: HCA's besøg på Kragsbjerggård var sandsynligvis et rygte


Historie: HCA's besøg på Kragsbjerggård var sandsynligvis et rygte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Johan de Mylius, Volderslev Bygade 7 A, Odense S - professor, dr. phil.
Billede
Læserbrev. 

I anledning af Odense Kommunes planer om eventuelt at rive det tidligere vandrerhjem Kragsbjerggård ned, bringer FS (set 6. marts. på Fyens.dk) en lille artikel om gårdens historie med den interessante oplysning, at både HCA og Morten Korch har været der.

Både artiklens billede af gården og dens oplysninger stammer fra Kragsbjerggårds hjemmeside. Men er det nu rigtigt, hvad de selv oplyser på hjemmesiden, at blandt gårdens gæster var ingen ringere end HCA?

Man gengiver en episode, som fortælles i "Mit Livs Eventyr". HCA fortæller, at han fulgte med moderen og nogle andre kvinder ud på marken for at samle aks. En "ond" forvalter jog dem væk, men drengen tabte sine træsko og kunne ikke løbe barfodet på markens stubbe.

Forvalteren skulle lige til at slå ham med sin pisk, men den fromme dreng afværgede det ved at sige til ham: Hvor tør du slå mig, når Gud kan se det? Så blev manden formildet og gav ham i stedet nogle penge.

For det første var HCA altså ikke "gæst" på Kragsbjerggård, eftersom han bare sammen med moderen og nogle andre fattige kvinder samlede efterladte aks på marken.

For det andet: Hvem siger, at det var på Kragsbjerggårds jorder? Det siger HCA i hvert fald intet om selv. Han nævner ikke gårdens navn, eller hvor den lå.

Og ser man efter i de kommentarer til HCA's erindringer, som skyldes den største af alle det forrige århundredes HCA-kendere, dr.phil., universitetsbibliotekar Helge Topsøe-Jensen, så kommenterer han overhovedet ikke den episode, hverken i sin udgave af HCA's tyske erindringer (fra 1847) eller i sin udgave af "Mit Livs Eventyr" (fra 1855).

(Episoden dukkede først op i den tyske erindringsbog og var ikke med i HCAs ungdomserindringer fra 1832, fundet og udgivet af Hans Brix under titlen Levnedsbogen).

Altså bygger historien om HCA som "gæst" (!) på Kragsbjerggård sandsynligvis på lokal rygtedannelse. Et eksempel på en fjer, der er blevet til fem høns, og tillige et blandt mange eksempler på, hvordan man rundt omkring i landet har haft travlt med at pynte sig med, at her har selveste HCA været.

Men man skal ikke tro alt, hvad man hører eller læser, og slet ikke, når det gælder HCA.

Historie: HCA's besøg på Kragsbjerggård var sandsynligvis et rygte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce