HCA. Odense var blind og døv for HCA's rige evner


HCA. Odense var blind og døv for HCA's rige evner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Arne Hornborg, Spangåvej 34, Sengeløse
Billede
Læserbrev. 

Læserbrev: Odense fejrer H.C. Andersen i anledning af 150-året for HCA's odenseanske æresborgerskab. Kunne vi tænke over, hvornår vi næste gang skal fejre H.C. Andersen.Fejre københavneren H. C. Andersen.

Vi kunne jo for eksempel fejre den fødselsdagsdato, som H.C. Andersen betragtede som sin rigtige fødselsdag - nemlig den 6. september 1819, da han som 14-årig skyndsomt forlod provinshullet Odense, hvor han følte sig forfulgt og forhånet, for at bosætte sig i København. Den fødselsdag, H.C. Andersen fejrede hvert eneste år.

En stor, seriøs kulturfest 6. september 2019, 200-års fødselsdagen for H.C. Andersen. Sætte alle kræfter ind på at fejre københavneren H.C. Andersen i sin by, København. Fejre den på et højt kulturelt niveau.

H.C. Andersen blev ikke berømt digter/forfatter på grund af, at han var født i Odense, men så sandelig på trods af det. Den ære tilfalder dels H.C. Andersens eget geni og dels det København, der gjorde det muligt, ikke mindst takket være Det kongelige Teaters chef, Collin, der sørgede for, at HCA kom i latinskole i Slagelse for at forbedre den mangelfulde skolegang, HCA havde fået i Odense.

Senere fik H.C. Andersen sin studentereksamen i København.

HCA havde også sin gang hos Rahbeks i det nok så berømte "Bakkehus", hvor Guldalderens koryfæer mødtes, blandt mange andre Heiberg, B. S. Ingemann, H.C. Ørsted og ikke mindst Adam Oehlenschläger.

Her samledes mange af de berømte personligheder om Kamma Rahbek. Rahbek, der stærkt opfordrede HCA til at blive digter. "De er jo digter, hr. Andersen", udtalte Kamma Rahbek, hvilket fik HCA til at begynde sin omfattende karriere.

Kamma Rahbek havde sans og evne til at vurdere HCA's digteriske talent. Det er blandt andre Kamma Rahbeks fortjeneste, at HCA udviklede sit forfatterskab og ikke Odenses.

Det Odense, der var både blind og døv for HCA's rige evner. Sjovere med forhånelser og latterliggørelse af den drømmende og kejtede dreng. Hvor meget luner "lånte fjer" i Odense?. Er de ikke bare lidt flove eller?

Eksemplerne er mange. Mindre byer, provinshuller, praler af, at senere berømtheder lige netop er født her. Oftest med en eller anden ligegyldig mindeplade over det åh så berømte "bysbarn". De steder, hvor berømthederne ikke kunne komme hurtigt nok væk fra.

HCA. Odense var blind og døv for HCA's rige evner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce