Førtidspension. Berørte fortjener en anstændig behandling


Førtidspension. Berørte fortjener en anstændig behandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Dennis Kristensen - formand, FOA
Billede
Læserbrev. 

I et debatindlæg i Fyens Stiftstidende 11. februar beskriver Jytte Bonnerup-Kjær, hvorledes hun oplever konsekvenserne af førtidspensionsreformen og fleksjobreformen og stiller spørgsmål til, hvorfor hendes pensionsordning i Pensam ikke dækker de huller, der er opstået som følge af politikernes nedskæringer og fravalg på området.

Jeg bliver selv fyldt med harme, når jeg hører om den vanskelige situation, Jytte og alt for mange andre står i som følge af de politiske reformer. De ansvarlige politikere har her skabt et dybt hul i vores velfærdssamfund, og så har de overladt problemet til den enkelte - og til pensionsselskaberne. Det ender i en negativ spiral, hvor de, der har det sværest, skal bruge flere og flere af de få penge, de har, til at spare op til at dække de omkostninger, som det offentlige plejer at afholde. Det er urimeligt og asocialt.

Når Pensam, som er FOA's pensionsselskab, ikke har udbygget forsikringsdækningerne med de huller, som politikerne har efterladt, så skyldes det, at det ganske enkelt ikke er økonomisk muligt, når det skal kunne rummes indenfor de små pensionsindbetalinger, der er en følge af de lave lønninger hos FOA-faggrupperne samt det udbredte - ofte tvungne - deltidsarbejde.

Pensionsordningen i Pensam består grundlæggende af en opsparingsdel og en forsikringsdel, der dækker ved f.eks. førtidspensionering, kritiske sygdom og dødsfald. Opsparingen er således intakt for Jytte Bonnerup-Kjær, hvorfor pensionsindbetalingerne ikke har været forgæves. Pensam har regnet på, at hvis der skulle laves forsikringsdækning for de huller. førtidspensionsreformen og fleksjobreformen skabte, så vil opsparingen til pensionsudbetalingen ved alderspensionering blive markant reduceret.

Når andre pensionsselskaber, typisk med højere lønnede funktionærer, har mulighed for at tilbyde ekstra udbetalinger under ressourceforløb og fleksjob, er det kunderne selv, der betaler for forsikringen - og dermed sparer mindre op til pensionen. Det kan måske ikke mærkes, hvis man sidder i et vellønnet job i det private, men det kan mærkes på pensionsopsparingen hos en lavtlønnet sosu-assistent, hvis der skal betales mindre til pension og mere til forsikring.

I Pensam er det kunderne, der via valgte forbrugergrupper fastlægger, hvorledes forsikringsdækningerne skal indrettes. Fleksjobreformen har været drøftet i flere omgange siden 2013, og konklusionen har hidtil været, at det bliver en umulig opgave, hvis de, der tjener mindst og har det mest nedslidende arbejde, samtidig skal dække over en asocial lovgivning. Der er ikke kun usmageligt, det er også umuligt.

Langt færre FOA-medlemmer får i dag tildelt førtidspension end før 2013, men tallene viser samtidig, at FOA-faggrupperne fortsat bliver nedslidt i et omfang, der er 2½ gange større end for arbejdsmarkedet som helhed. Derfor har FOA og Pensam siden reformen forsøgt at få politikerne i tale, så vi som samfund ikke holder folk, der er for syge til at arbejde, i lange nyttesløse ressourceforløb eller fleksjob med meget få timer. Og noget tyder på, at politikerne endelige har lyttet, for beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har varslet ændringer af reformen. Det kommer vi til at følge særdeles tæt, for Jytte Bonnerup-Kjær og alle andre berørte fortjener en helt anderledes anstændig behandling.

Førtidspension. Berørte fortjener en anstændig behandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce