En sang for livet


En sang for livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Inger Birkemose, Fruens Løkke 159, Faaborg
Billede
Læserbrev. 

Vi bor i et land, hvor vi er omgivet af sang hele livet. Der er en sang, der beskriver enhver hændelse, sindsstemning, vejrlig, natur, landsdel og følelse måske meget bedre end almindelige ord.

Mødre synger for deres små, med eller uden ord, i vuggestue og børnehave bliver der sunget. I skolen var det tidligere en god skik at starte dagen med en morgensang, så var der samling på tropperne til undervisningens start. Som andre gode skikke vender den snart tilbage.

Var man heldig, havde man sangtimer på skemaet og lærte mange dejlige danske sange uden dog at tænke over, hvad man i grunden sang. Det kan være, at man blev spejder, og så blev der sunget til spejdermøderne og på traveturene, tit om kammeratskabets og friluftslivets glæder

I konfirmationstiden synges der salmer, så kommer selve konfirmationsfesten, hvor kærlige slægtninge har skrevet formanende og kloge sange om det truende voksenliv.  Når sangen er på det højeste kunstneriske niveau, hænder det nok, at konfirmanden lister sig til at kigge på den nye iphone under bordet.

Ungdomsperiodens sangtekster  består tilsyneladende mest af få ord som Yeah, Yeah, Yeah, Baby, Baby, Baby, sunget med stor begejstring. Sommerens store festivals med tidens absolut største navne leverer mange sange, flest på engelsk, alle synger med, for intet kan distrahere solisterne, når højttalerne er på.

 I voksenlivet bliver der også sunget, måske er  man medlem af foreninger, og det er tit skik at starte mødet med en sang.   Og så er der det dejlige danske fænomen, der hedder sangkor! I enhver by af bare en smule størrelse er der indtil flere sangkor, og den sangglæde der udfoldes, er  en stor gevinst for alle deltagere. Nogle kor gør sangen til ren kunst med gennemarbejdede flerstemmige værker, en fryd at lytte til. Andre kor har ikke de store ambitioner men nyder kammeratskabet og sangen, hvor enhver stemme og alder kan være med. I et par byer er der også "Visens Venner", som  mødes for at synge og bevare de gamle danske viser og sange.

I den modne alder begynder man at lytte til ordene og forstår pludseligt, hvor smukt og forståeligt vore store forfattere og komponister beskriver  Danmark og  danskeres dybere følelser.

 Hyggelige sammenkomster kan nemt ende med fællessang, og så er der ingen ende på, hvor mange sange vi kun kender halvdelen af teksten til, men i løftet stemning og festligt lag kører det da bare alligevel.

"Solosangere" er der mange af, der bliver skrålet for fuld hals i bilen, med eller uden radioledsagelse, i badeværelset lyder det også ret flot med sang under bruser, gøremål i hus og have glider bedre med lidt sang til som "Jeg bærer med smil min byrde" fra Jeppe Aakjærs  "Rugens Sange" , til musik af Carl Nielsen.  Både tekst og melodi  er mere end  100 år og rører måske dagens danskere ligeså  meget, som det gjorde dengang.  Mon ikke alle har en sang, som betyder noget særligt?

Nogle af de ældste nedskrevne noder i Danmark er fra 1300-tallet og blev til et højt elsket pausesignal i Danmarks Radio - "Drømte mig en drøm i nat –-", somme tider hører vi også den enkle melodi i dag og bliver betaget af at lytte til melodi og tekst fra middelalderen.

En sang for livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce