Efter Svendborg-læges dom: Frygt for at fejle


Efter Svendborg-læges dom: Frygt for at fejle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Dorthe Boe Danbjørg, adjunkt og uddannelsesleder, kandidatuddannelsen i klinisk sygepleje. klinisk Institut, SDU - sygeplejerske
Dorthe Boe Danbjørg
Læserbrev. 

En ung læge fra Svendborg er blevet dømt som enkeltperson i en sag, der endte tragisk - ikke på grund af hende, men på grund af et belastet og travlt sundhedsvæsen.

Læger landet over viser lige nu deres protest mod et alt for presset sundhedsvæsen ved offentligt at vise deres støtte til lægen og erklære #detkuhaværetmig. Og det kunne også have været mig. Og dig. Ja alle, der arbejder i sundhedsvæsenet.

Sagen puster til den frygt, som alle sundhedsprofessionelle lever med. Frygten for at begå fejl. Vi ved godt, at det drejer sig om liv og død, når vi går på arbejde, og at en fejl ikke betyder, at kunden eksempelvis kommer til at betale for meget for bananerne, men derimod kan have fatale konsekvenser.

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg, når jeg har fået fri, har gennemspillet en vagt i mit hoved for at afdække, om jeg nu også huskede at signere for medicinen, om jeg nu også huskede at sætte labels på blodprøverne, om jeg nu også huske at give medicinen, om jeg indstillede maskinen korrekt, om jeg fik videregivet en besked, om jeg fik informeret patienten eller den pårørende korrekt. Og jeg er ikke den eneste.

Halvdelen af alle sygeplejersker er bange for at begå fejl, og bekymringen skyldes først og fremmest forstyrrelser og travlhed. Det viser en måling foretaget tilbage i 2010 af Megafon for Dansk Sygeplejeråd blandt 1870 sygeplejersker, der primært er beskæftiget i kommuner og regioner. To ud af tre sygeplejerskerne fremfører, at de er bekymrede for at begå fejl, fordi de bliver forstyrret eller har for mange arbejdsopgaver.

Med sager som denne bliver frygten ikke mindre, og det kan meget vel få den konsekvens, at man af frygt for at fejle skal bruge mere tid på at kontrollere sig selv og hinanden. Og mindre tid på det, som vi frygter ikke at gøre godt nok, nemlig at give patienterne den bedst mulige behandling.

Efter Svendborg-læges dom: Frygt for at fejle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce