Dødshjælp. Læger skal fortsat redde liv og ikke slå ihjel


Dødshjælp. Læger skal fortsat redde liv og ikke slå ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Selvfølgelig skal læger ikke slå ihjel. Læger skal redde liv.

Når tidligere læge Svend Lings og hans kolleger mener, de skal løse en nødvendig opgave, der kræver deres hjælp til, at et sygt menneske kan tage sit eget liv, er der noget galt.

At mennesker, der er meget syge med utrolige smerter, ikke mere orker dette liv, er der da forståelse for. Da min mand for otte år siden i en måned var beboer på Hospice Fyn i Odense, oplevede jeg mange alvorligt syge mennesker. De vidste alle, at døden var nær, ellers var de jo ikke kommet på hospice. Alligevel var der en rolig stemning, hvor samtaleemnerne ikke var sygdom og død. 

Det gode ved at være på hospice er blandt andet, at her bliver de meget syge beboere smertedækket.

Jeg husker, at min mand havde mange smerter en aften og bad om noget smertestillende. Det var kort tid siden, han sidst havde fået noget, men her var der ingen, der sagde, at han skulle lide en time mere, før han fik noget, der kunne tage hans mange smerter. Han fik oven i købet lov til at vælge, hvad han ønskede at skylle sine piller ned med. Han valgte en øl. 

I virkeligheden tror jeg, at mennesker, der er så alvorligt syge, mest frygter smerterne. Som en nær ven, der har kræft, sagde til mig for nogen tid siden: "Jeg er ikke bange for at dø, men mere bange for måden". Med andre ord de smerter, som måske skal være med, når livet slutter. 

Da min mor i en alder af 95 år lå og var døende og tydeligvis havde smerter, ville man ikke dække disse, da der ikke var gået x antal tid, fra hun sidst fik. Det giver ikke mening. Da forstod jeg hvilken forskel, der er på et hospice og et hospital. Desværre er der jo alt for få hospicer - kun to på Fyn. 

Hvis alvorligt syge mennesker ikke behøver at være bange for de smerter, der til sidst ville tage deres liv, vil læger som Svend Lings og hans kolleger ikke føle sig nødsaget til at hjælpe til selvmord.

Jeg mener ikke, at aktiv dødshjælp skal indføres, men vi skal sikre en værdig død, hvor mennesker ikke skal et smertehelvede igennem, før det hele slutter. Måske vil det forkorte livet med nogle timer, men det vil fratage den døende for en pinefuld angst. Læger skal fortsat redde liv og ikke slå ihjel.

Dødshjælp. Læger skal fortsat redde liv og ikke slå ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce