Debat: Frygt ikke at komme på plejehjem i Odense


Debat: Frygt ikke at komme på plejehjem i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Allan Hejnfelt, Mosegårdsvej 28, Odense C
Billede
Læserbrev. 

Det synes nærmest at være blevet et mantra: Frygt at komme på plejehjem og maden dér er forfærdelig. Disse indlæg kommer fra nogle, som forekommer at leve i en Thyra Franksk illusionsverden, hvor plejehjemsbeboere, hvis eneste skavank er deres fødselsår, jonglerer med flæskestege, mens de tyller rødvin og Bailey'er. Derfor kommer her en røst fra den sociale virkelighed.

Min gamle mor har boet på Marienlund Plejecenter i Odense i otte måneder, og det er hun og jeg som pårørende meget glade for. Det ved jeg, for jeg kommer der tit. Det hårdtarbejdende personale gør en god indsats, og der er fin pårørendekontakt. Kommunens aktivitetsgruppe sørger for, at beboerne får mange tilbud, som giver indhold i tilværelsen og holder deltagerne aktive. Og maden? Ja, den kommer fra Byens Køkken. Den er alsidig, dufter lifligt på opholdsstuen og gangene, når den klargøres, og serveres indbydende og lækkert. Min mor siger, den smager godt.

Faktisk er hun begyndt at spise mad, som hun ikke tidligere rørte, så det er år siden, at hendes ernæringsmæssige situation har været så god som nu. Jeg har til dato ikke mødt andre beboere eller pårørende, som er utilfredse med forholdene, inkl. maden, om end der da sikkert findes nogle et sted.

Men man skal godt nok være dårlig for at komme på plejehjem i Odense. Hvis maden skal laves fra bunden på selve plejecentrene, eventuelt sammen med beboerne, tør jeg ikke tænke tanken til ende. Nogle af beboerne synes at have mistet forstanden, andre at have svært ved at holde på mundvandet. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville nyde sovsen efterfølgende. På Marienlund er der pt. en vis mulighed for at medvirke ved tilberedningen af maden, men der er bestemt ikke kø ved billetlugen.

De, der hyler op om, at maden på plejecentrene skal laves fra bunden dér, glimrer som regel ved at undlade at påpege, hvordan køkkenpersonalet skal finansieres. Da byrådsflertallet hev velfærdsprocenten hjem, var der en jammerkoncert fra de fodslæbende borgerlige partier, men rådmand Brian Skov Nielsen (BSN) fik fat i 20 millioner af pengene til ekstra varme hænder på plejecentrene.

Beløbet gør ikke mirakler, men er bedre end ingenting. På Marienlund vil der f.eks. her i maj være ansat tre ekstra personaler, andre centre har fået fem-seks ekstra - og det er tiltrængt. Jeg er 120 pct. sikker på, at hvis der blev afholdt "folkeafstemning" blandt beboere og pårørende på plejecentrene, om de foretrak flere kokke frem for flere sosu'er, pædagoger og andre med direkte tilknytning til plejen, var det langtfra kokkene, som fik flertal. Man kunne også forestille sig begge dele, men så skulle Odenses kommuneskat nok være på gennemsnittet af de fynske, og det var måske heller ikke helt urimeligt med de udfordringer, byen har som øens metropol. Udfordringen ville bestå i at få de virkelighedsfjerne borgerlige partier med på den. De kan jo kun pege på nedskæringer på andre svage grupper for at få råd et andet sted.

Frygt ikke at komme på plejehjem i Odense, hvis tilstanden til den tid er som nu, men frygt de borgerliges udhuling af velfærden.

Tak til rådmand BSN, ledelse og personale på Marienlund for at give min mor et værdigt liv i hendes sidste tid.

Debat: Frygt ikke at komme på plejehjem i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce