Debat: Brat landing mellem flere uddannelsesstole


Debat: Brat landing mellem flere uddannelsesstole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Stefan Hermann-udvalget kom for nylig med nogle klare ideer og anvisninger til, hvordan ungdomsuddannelserne kunne revideres. De er dog åbenbart ikke klare nok til, at regeringen har formået at forstå dem og udføre dem i praksis. I stedet går regeringen den modsatte vej, der desværre kan betyde, at unge lander mellem flere uddannelsesstole - og at en gruppe voksne på arbejdsmarkedet kan få noget sværere ved at realisere deres drømme om videreuddannelse og kompetenceudvikling. Planerne vil betyde, at alt for mange unge aldrig når videre end til en folkeskoleeksamen, og at andre får længere til den HF, de skal bruge som led i efter- og videreuddannelse.

Helt konkret vil regeringen lægge seks forberedende uddannelsestilbud sammen til én ny grunduddannelse rettet mod de unge, der kun har gennemført en folkeskoleuddannelse. Der, hvor regeringens plan stikker af i forhold til udvalgets anbefalinger, er med ideen om at lade kommunerne løfte opgaven, mens Stefan Hermann-udvalget foreslog en løsning med statsligt selveje og kommunal medfinansiering. Med denne model ville udvalget gerne sikre, at niveauet blev nogenlunde ens uafhængigt af den enkelte kommunes økonomi og prioritering af området.

Man kan samtidig hævde, at kommunerne i forvejen har haft x antal skoleår med de unge, hvor de åbenbart ikke har formået at uddanne dem godt nok til hverken arbejdsmarked eller videre uddannelse.

Regeringens planer har da også allerede ført kritik fra flere V-borgmestre med sig og fra aktører i uddannelsessektoren. HK Stat Midt er bestemt enig med kritikerne. Ikke bare i forhold til placeringen af den nye grunduddannelse hos kommunerne, der vil give de unge ulige vilkår. Det gælder også i forhold til de konsekvenser, som regeringens forslag vil have i forhold til både VUC-centre og produktionsskoler, der i dag løfter en del af opgaven.

Forslaget kan betyde en centralisering i disse skolers regi, der øger afstanden til uddannelsesmulighederne markant. Det er langt at køre 30, 40, 50 eller flere kilometer efter en lang arbejdsdag for at tage det enkeltfag i dansk eller matematik, der kan bringe dig videre til den videregående uddannelse eller kompetenceudvikling, du har drømt om.

Med en centralisering bygger vi med andre ord en barriere op, der svækker muligheden for, at flere uddanner sig. Derfor ser vi i HK Stat Midt gerne, at regeringen genlæser Hermann-udvalgets anbefalinger med lidt andre briller. Det fortjener vores unge og de mange, der både for egen og for samfundets skyld gerne vil løfte sig uddannelsesmæssigt. Filosofien må være, at vi skal gøre det nemt for dem. Ikke sværere. For så bliver det en brat landing mellem flere uddannelsesstole.

 

 

 

 

Debat: Brat landing mellem flere uddannelsesstole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce