Bernstorffsminde: Tid til selvransagelse på efterskolerne


Bernstorffsminde: Tid til selvransagelse på efterskolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

I Danmark lever vi i et demokratisk retssamfund, baseret på vores grundværdier, herunder tillid. I vores hverdag overdrager vi ansvaret for os selv og vores nærmeste i fuld tillid til hinanden. Vi overdrager vores børn til daginstitutioner og skoler. Vi lægger vores liv i hænderne på vores sundhedssystem. Vi stoler på offentlige myndigheder og vores retssamfund, i troen på at vi bliver behandlet ordentligt og lige for loven.

Når forældrene til næsten 30.000 unge mennesker til sommer afleverer deres barn på en efterskole, fraskriver de sig samtidig nogle rettigheder. Efterskolerne er ikke underlagt Forvaltningsloven, ej heller Folkeskoleloven. Den enkelte skole kan vælge at følge Efterskoleforeningens anvisninger og retningslinjer. Forældrene fraskriver sig ikke ansvaret for de unge, de overdrager det til skolerne.

En efterskoleelev er ikke i daglig kontakt med sine forældre, og i lange perioder forpligtet af arrangementer enten på eller med efterskolen. Det betyder, at personalet på skolerne drager omsorg for børnene og (citat Efterskoleforeningen) "støtter eleverne, unge impulsive mennesker, i en følsom periode af deres liv i færd med at lære at fungere i et fællesskab, med henblik på deres hele menneskelige udvikling og modning samt deres almene opdragelse og uddannelse".

Levede Bernstorffsminde så op til sit ansvar? Burde skolen have taget ansvar og udvist konsekvens, da det allerede tidligt på skoleåret stod klart, at man havde en udfordring med snus og alkohol? Skulle Bernstorffsminde have grebet ind, da forbruget af snus var åbenlyst? Kunne skolen allerede tidligt i forløbet have sat ind med eksempelvis misbrugskonsulenter, informationsaftener for forældrene og løftede pegefingre? Var det den rigtige fremgangsmåde Bernstorffsminde anvendte, når man, i mangel af konkrete beviser, lokkede de unge mennesker til at melde sig selv, under dække af at de ikke ville blive sendt hjem? Hvordan stemmer det overens med een af skolens kerneværdier, nemlig tillid?

Måske var det de unge mennesker, der 10. maj viste tillid og tog ansvar, da de frivilligt rejste sig og indrømmede deres forseelser. Jeg håber, at sagen fra Bernstorffsminde kalder på selvransagelse hos de danske efterskoler, for de bærer et stort ansvar for vores unge og deres udvikling.

Til almen information; Ingen har klaget over, at deres børn blev sendt hjem, men over den måde man håndterede sagen. Enhver, og i særdeleshed dem der allerede har ytret sig om sagen, kan skrive til mig på hundeklemmen@gmail.com, så fremsender jeg hændelsesforløbet for 10. maj, som det er beskrevet af eleverne, og bekræftet af forstander Lars Kierkegaard.

Bernstorffsminde: Tid til selvransagelse på efterskolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce